Lyxförsäljningen väntas falla med 23 procent i år

Försäljningen av lyxvaror väntas i år minska med 23 procent till 217 miljarder euro på grund av påverkan från coronapandemin. Nedgången är den största sedan 2009, enligt den prognostiserande konsultfirman Bain. Det rapporterar Reuters.
Lyxförsäljningen väntas falla med 23 procent i år - lyxkonsumtion-900
Foto: Andy Wong/TT
Bains nya uppskattning betyder att man hamnar i nedre delen av prognosintervallet på minus 20-35 procent som presenterades i maj.

Anledningen till varför tappet inte blivit större än så beror på en stark återhämtning under sommaren när restriktioner lättades.

Sett till enskilda marknader är Kina, som tidigt fick pandemin under kontroll, det stora positiva undantaget. Här väntas försäljningen ha ökat med 45 procent till 44 miljarder euro i år, mätt i konstanta valutor. Kina väntas också bli världens största lyxmarknad år 2025 då förmögna kineser väntas resa mindre och spendera mer på hemmaplan.

För det fjärde kvartalet spår Bain att globala lyxförsäljningen backar med tio procent. Siffran kan dock bli betydligt värre beroende på hur hårt de nya restriktionerna slår mot den viktiga julhandeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets