Maersks VD varnar: Attackerna i Röda havet kan leda till konsekvenser för globala ekonomin

Det danska transport- och logistikbolaget A.P. Möller-Maersks vd Vincent Clerc varnar för att det kan ta månader innan fraktrutten genom Röda havet blir aktiv igen. Det säger han i en intervju i Financial Times.
Maersks VD varnar: Attackerna i Röda havet kan leda till konsekvenser för globala ekonomin - Denmark Maersk
Maersk VD Vincent Clerc (i mitten) oroas över attackerna på Röda havet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix via AP

Vincent Clerc säger att stoppet riskerar att utgöra en smäll båda på inflationen och ekonomin globalt sett.

”Det är oklart huruvida vi ska tala om att återetablera en säker passage genom Röda havet om ett par dagar, veckor eller månader… Det kan potentiellt ha signifikant påverkan på den globala tillväxten”, säger han till tidningen.

Clerc har uppmanat det internationella världssamfundet, som styrs av USA, att göra mer för att se till att Röda havet-passagen kan öppnas igen.

För Maersk innebär omledningen till annan sträcka att bränslenotan blir 50 procent högre och kommer på sikt leda till att skepp tas ur bruk. Det skulle i sin tur utgöra ett hot mot de globala leveranskedjorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets