Magdalena Andersson: Viktigt att vi håller stenhårt emot

Sverige höll på torsdagen "stenhårt emot" försök från EU-kommissionen att fatta beslut i en skattefråga med kvalificerad majoritet i stället för med enhällighet, enligt finansminister Magdalena Andersson.

“Beskattningsrätt är väldigt ingripande. Det är viktigt att varje lands röst hörs. Därför ska det vara enhällighet”, sade finansminister Magdalena Andersson till journalister när hon lämnade ekofinmötet på torsdagen.

Frågan gällde ett förslag för att bekämpa penningtvätt. Multinationella företag med en total omsättning över 750 miljoner euro ska börja redovisa skatteuppgifter land för land.

Kommissionen lade ursprungligen fram förslaget till konkurrenskraftsrådet, där beslut fattas med kvalificerad majoritet.

Den 28 november stoppade en minoritet EU-länder, däribland Sverige, ett beslut i konkurrenskraftsrådet med hänvisning till att frågan borde betraktas som en skattefråga och behandlas av finansministrarna.

Magdalena Andersson varnade för ett sluttande plan.

“Det finns länder som tycker att vi ska ha kvalificerad majoritet inom skatter. De vill driva in en kil för att mer och mer kunna fatta beslut med kvalificerad majoritet snarare än enhällighet”, sade finansministern.

“Därför är det viktigt att vi håller stenhårt emot”, fortsatte hon.

På ekofinmötet bestod dödläget. Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis höll fast vid att frågan ska behandlas i konkurrenskraftsrådet.

Redovisningen som företag ska lämna land för land ska innehålla information om verksamheten, antalet anställda, nettoomsättningen, resultat före skatt, inkomstskattebelopp och ackumulerade vinstmedel.

På ekofinmötet diskuterade också EU-ländernas finansministrar prioriteringar i den fortsatta kampen mot penningtvätt.

Magdalena Andersson sade att hon var öppen för att diskutera arbetet inom EU ska stärkas – om det räcker med närmare samarbete mellan EU-länderna eller om det behövs en EU-myndighet mot penningtvätt.

“Vi är öppna för olika idéer”, sade hon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här