Ebba Busch går till attack mot Vattenfall: ”De har inte koll på sina siffror”

Vattenfalls beslut att pausa det havsbaserade vindkraftsprojektet Kriegers Flak utanför Trelleborg har mött kritik från energi- och näringsminister Ebba Busch, som menar att bolaget inte har full koll på sina siffror.
Ebba Busch går till attack mot Vattenfall: ”De har inte koll på sina siffror” - Ebba Busch, Vattenfall
Energi- och näringsminister Ebba Busch riktar kritik mot Vattenfall som har pausat det havsbaserade vindkraftsprojektet Kriegers Flak. Foto till vänster: Samuel Steén / TT

Vattenfall har valt att pausa vindkraftsprojektet Kriegers Flak. Beslutet kommer efter regeringens avskaffande av statliga subventioner för anslutningskostnader till stamnätet, vilket enligt Vattenfall gör projektet olönsamt.

Energi- och näringsminister Ebba Busch avfärdar dock denna förklaring och ifrågasätter bolagets underlag, i en intervju med Dagens Nyheter.

“Inte rimligt”

“De kunde inte svara på grundläggande siffror om kapacitetsfaktorer”, säger Ebba Busch till DN.

“Därför synar jag deras påstående. Det är inte rimligt att skånska konsumenter ska betala mer för el för att Vattenfall ska få till sitt projekt”, fortsätter hon.

”Självklart har vi koll på våra siffror”, svarar Vattenfalls pressavdelning på Ebba Buschs utalanden till DN. Anslutningsavgiften ”är en av flera faktorer i ett investeringsbeslut”, fortsätter Vattenfall.

Vattenfall och Kriegers Flak

Vattenfall är ett av Europas största energibolag med verksamheter inom både produktion och distribution av el och värme. Bolaget är helägt av svenska staten och driver flera projekt inom förnybar energi, däribland vindkraftverk både på land och till havs.

Kriegers Flak var planerat att tas i drift 2028 och producera 2,7 TWh el årligen, vilket motsvarar en betydande del av Sveriges elbehov.

Vattenfalls VD Anna Borg har tidigare uttryckt kritik mot regeringens vindkraftspolitik och påpekat att andra länder, som Danmark, står för anslutningskostnaderna till fastlandet.

Projektet Kriegers Flak, som tidigare godkändes under regeringen Magdalena Andersson 2022, har varit en del av Vattenfalls plan för att öka sin havsbaserade vindkraft. Trots det har förutsättningarna förändrats, och bolaget menar att utan statens ekonomiska stöd är projektet inte längre hållbart.

Regeringen beslutade nyligen att inte ta på sig kostnaden för anslutningen till stamnätet, en avgörande faktor enligt Vattenfall.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.