Magnasenses nyemission: Skralt utfall trots kraftig rabatt

Magnasenses företrädesemission av units tecknades till 27,1%. Inklusive garantiåtaganden blev teckningsgraden 57,7% och bolaget får in 15,4 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar tre retroaktiva flaggor.
Magnasenses nyemission: Skralt utfall trots kraftig rabatt - Magnasense1
Magnasense får in 11,2 miljoner kronor netto från sin företrädesemission. Foto: Magnasense

Diagnostikbolaget Magnasense (tidigare Aegirbio) har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden exklusive garanter blev 27,1% (avrundat) varav 20,8% tecknades med stöd av teckningsrätter och 6,4% utan.

Emissionen var säkrad upp till 57,7% teckningsgrad genom teckningsåtaganden (4,5%) och garantiåtaganden (53,1%).

Garanterna tecknar för 8,2 Mkr (30,6% av erbjudandet) och Magnasense tillförs 11,2 Mkr efter emissionskostnader om 4,2 Mkr. Kostnaderna angavs till 2,9 Mkr i memorandumet. Efter det mottog Magnasense ett bottengarantiåtagande vars kontanta ersättning motsvarade en kostnad på drygt 1,3 Mkr.

Emissionsguiden hissade tidigare fyra flaggor:

  • Rörig emissionsprocess
  • Stor rabatt (initialt)
  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Bristfällig information

Vi hissar tre retroaktiva flaggor. En som ett resultat av utfallet och två relaterat till garantiåtagandet bolaget mottog under teckningsperioden.

Ej fulltecknad emission

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Under teckningsperioden handlades Magnasenses aktie genomgående långt över teckningskursen 0,014 kr per aktie. Som lägst noterade den 0,071 kr och sista möjliga dag att teckna stängde aktien på 0,0831 kr.

Teckningsgraden på blott 27,1% exklusive garanter vittnar om ett väldigt lågt förtroende för denna före detta småspararfavorit. Utfallet innebär samtidigt att bolagets kapitalbehov sannolikt är långt från löst. Cirka hälften av nettolikviden går till kvittning av lån, konvertibler samt upplupna arvoden (till ledning och styrelse).

Hög emissionskostnad

Om man vet eller på goda grunder kan förmoda att kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Under teckningsperioden utökades som nämnt garantiåtagandena. Sedan tidigare fanns ett vederlagsfritt toppgarantiåtagande på 5,4 Mkr. Detta utökades med 0,4 Mkr, samtidigt som ett bottengarantiåtagande på 8,4 Mkr tillkom. Ersättningen för det senare var 16% kontant samt 6% i units.

Emissionskostnaderna bör därmed uppgå till 4,2 Mkr, motsvarande 15,9% av den möjliga bruttolikviden. Det är högt nog för att hissa en flagga.

Eftersom en stor andel av det totala garantiåtagandet härmed utgjordes av en dyr bottengaranti hissar vi även flaggan “Dåligt garantiupplägg”, vars generella beskrivning lyder:

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

I och med detta landade totalt antal flaggor för emissionen på sju stycken. Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Läs även:

Fortsatt fyra flaggor i Magnasenses nyemission

Fyra flaggor i Magnasenses företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av Magnasenses företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.