Maha Energys VD om Venezuela: ”Få tror sanktionerna kommer tillbaka”

Venezuela var länge storproducent av olja men har varit uträknat de senaste åren. Svensknoterade bolaget Maha Energy och dess VD satsar dock på att en vändning är nära. ”Möjligheterna är enorma i Venezuela", säger VD Kjetil Solbraekke till Affärsvärlden.
Maha Energys VD om Venezuela: ”Få tror sanktionerna kommer tillbaka” - Maha Kjetil
Kjetil Solbraekke är VD på Maha Energy. Foto: Pressbild

”Vi har ju tagit ett viktigt steg för att positionera oss till att ta ägarandelar i Venezuela. Vi har det första exklusivitetsavtalet på plats för att kunna förhandla oss till att få kontroll över bolaget PetroUrdaneta i Venezuela. Det är ett jättespännande projekt som det naturligtvis är en massa frågor kring”, säger Kjetil Solbraekke, som varit VD på Maha Energy sedan augusti.

Kjetil Solbraekke är född och uppvuxen i Oslo men bor sedan 18 år tillbaka i Rio de Janeiro i Brasilien. Han är i Stockholm för att prata med investerare efter att delårsrapporten för det tredje kvartalet presenterats. Bolagets intäkter sjönk till 1,2 miljoner amerikanska dollar jämfört med samma period förra året då intäkterna var 2,5 miljoner dollar. Ett intäktsfall främst på grund av avyttrade oljefält. 

Maha Energy är ett oljebolag som gör prospektering, utbyggnad och produktion på gas- och oljefält. Bolaget har verksamhet i främst Brasilien och USA, och numera även till viss del i Venezuela och Bolivia. Under 2022 hade bolaget nettointäkter på 9,3 miljoner dollar och ett resultat på 220 000 dollar.

Den nytillträdda VD:n menar att bolaget har stöpts om den senaste tiden. 

FAKTA: Maha Energy

Gör: Är verksamt inom oljesektorn och prospekterar olika oljefält.

Huvudkontor: Stockholm

VD: Kjetil Solbraekke

Styrelseordförande: Paulo Thiago Mendonça

Marknadsvärde: 1 535 MSEK

”Vi är ett bolag som folk ska se på och värdera om de vill ha en latinamerikansk och venezolansk risk i sin portfölj och om de gillar olja. Är svaren på de här två frågorna ja, så är Maha en fantastisk investering”, säger Kjetil Solbraekke.  

”För folk som är skeptiska till olja, Venezuela samt resten av Latinamerika så finns det andra saker att investera i”, säger den norske VD:n och betonar att Maha tar med sig de svensk-norska värderingarna vad gäller klimatet i de affärsbeslut som bolaget gör. Med svensk-norska värderingar menar han hög standard på miljö, säkerhet och arbetsmoral.  

Lämnat Oman

I början av december kom nyheten att bolaget säljer Block 70 i Oman.  

”Vi hoppades att Oman skulle bli väldigt spännande. Men Oman visade sig inte ha några positiva överraskningar. Det blocket vi har i Oman har varit krävande. Nu ska Mafraq Energy ta detta vidare och överväga nya investeringar för att komma igång med produktion, säger Kjetil Solbraekke.

”Vi har därför gjort stora ändringar i Maha. Vi har sålt fälten i Brasilien eftersom vi hade dålig kostnadskontroll på brunnarna där. En lokal spelare, som heter PetroRecôncavo, var intresserade och betalade ett bra pris för de fälten”, säger Maha Energys VD och förtydligar att det var onshore-tillgångarna som såldes och offshore-tillgångar som köptes i Brasilien.

Ni sålde i USA med?

”Ja, vi sålde LAK Ranch, som inte hade någon produktion. Och så har vi kvar investeringen i Illinois, eftersom vi kan ha det bolaget för att göra undantag i sanktionerna mot Venezuela. Men nu kanske vi inte behöver det”, säger han och fortsätter:

”Så tanken är att använda Maha-plattformen för att göra investeringar i Venezuela och andra länder i Latinamerika, vilket vi jobbat länge med.” 

Tror på Venezuela

Kjetil Solbraekke berättar att de inte visste om att sanktionerna skulle lyftas när de skrev på avtalet om att förvärva indirekt ägande av PetroUrdaneta, bara att något var ”på gång”.  Redan 2015 kom de första sanktionerna mot Venezuela från västvärlden och de skärptes 2017 av USA, EU och Kanada. I januari 2019 riktades sanktionerna mot oljesektorn men under hösten 2023 har vissa lättnader gjorts till följd av att oppositionen och regeringen i Venezuela kommit överens om spelreglerna inför presidentvalet 2024.

”Möjligheterna är enorma i Venezuela, det kan tredubbla produktionen inom Maha”, säger Kjetil Solbraekke.  

STÖRSTA ÄGARE i MAHA ENERGY

Ägare Kapital Land
FIP TURMALINA 15,98% Brasilien
DBO Invest S.A. 12,29% Brasilien
Banco BTG Pactual S.A. 4,28% Brasilien
Brasil Capital 3,52% Brasilien
Avanza Pension 3,18% Sverige
Sundt AS 2,89% Norge
Svein Harald Øygard 1,76% Norge
Akastor Asa 1,68% Norge
Myrholt Tore 1,51% Norge
Jonas Lindvall 1,28% Sverige
Maria Lindvall 1,28% Sverige

Källa: Holdings

Så när kan Venezuela bli en stor oljeproducent igen?  

”Jag är helt säker på det, men det är väldigt svårt att veta när det händer. Ingen kan veta det, men jag tycker det är rätt läge att ta chansen nu”, säger Kjetil Solbraekke och förklarar:  

”Jag har träffat folk från oppositionen och representanter från regeringen. De tycker olika, men de är båda moderata i sina åsikter. Båda parter förstår att samarbete är bättre för att utveckla landet. Detta är även något som amerikanarna stöttar”, säger han.  

Smoke and mirrors

Enligt Maha Energy-VD:n finns det också underliggande trender som påverkar i rätt riktning. USA behöver tung olja och eftersom ryska leveranser är uteslutna sedan kriget mot Ukraina inleddes förra året, så är efterfrågan särskilt stor mot venezolansk tung olja. Även på ett politiskt plan har sanktionerna mot Venezuela lett till flyktingströmmar norrut mot USA. Detta ska Biden-administrationen vilja stoppa genom att lätta på sanktionerna.   

Venezuelas President Nicolas Maduro. Foto: Ariana Cubillos/AP

”I realiteten kommer det bli mycket retorisk smoke and mirrors från politikerna. Men det är få som tror att sanktionerna mot oljeutvinning kommer tillbaka”, säger Kjetil Solbraekke.  

I början av december uttalade sittande presidenten Nicolas Maduro stöd för att annektera Guyana för att komma åt oljefält, vilket bland annat The Economist rapporterat om.

”Vår grundsyn har inte ändrats och vår bedömning är att detta snarare är inrikespolitiskt betingat. Vi tror inte något sker som skulle kunna påverka sanktionslättnaderna.”

Enligt databasen Holdings har Maha Energys VD endast ett ägande på 0,12%. När Afv frågar om hur han ser på pilotskolan blir svaret:  

”Jag har större indirekt ägande genom DBO Invest, så det är en stor del av min privata förmögenhet i bolaget. Som VD måste du alltid tänka att du har en stor andel av ägandet för då hanterar du risken bättre”, säger Kjetil Solbraekke .

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets