74% kvinnor bland börsens styrelseproffs: ”Hårdvaluta”

Klart fler kvinnor än män är styrelseproffs. Affärsvärlden har kartlagt alla med fem eller fler styrelseuppdrag i börsbolag, och sorterat bort de som uppenbart inte livnär sig på styrelsearbete. Då är 3 av 4 kvinnor. "Kvinnornas andel av en styrelse har fått lite för stort perspektiv", säger styrelseproffset Anna Frick.
74% kvinnor bland börsens styrelseproffs: ”Hårdvaluta” - AMANDA LUNDETEG
Anna Frick (överst till vänster) och Eva Nilsagård hör till de med flest styrelseuppdrag. Amanda Lundeteg (till höger), VD på Allbright, lyfter fram att kvinnor är hårdvaluta i styrelserummen. Foto: Allis Nettréus/TT/Pressbild

Affärsvärlden har med hjälp av ägaranalystjänsten Holdings tittat närmare på de personer som har flest uppdrag i börsbolagens styrelser. Av de 50 personer som har fem styrelseuppdrag eller fler är 26 kvinnor.

Men om man sorterar bort de som uppenbart inte försörjer sig på sina styrelseuppdrag, såsom storägare som Marcus Wallenberg eller Erik Selin, återstår 34 styrelseproffs, varav hela 25 är kvinnor och bara 9 män, visar Affärsvärldens kartläggning.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco