Mäklare tror att stillastående bostadspriser avslutar året

Stillastående priser på både bostadsrätter och småhus under fjärde kvartalet 2021. Det är fastighetsmäklarnas prognos i SBAB:s senaste mäklarbarometer.
Bostadspriser och SBAB:s Claudia Wörmann.
Foto: Fredrik Sandberg / TT och SBAB

Mäklarna tror överlag på stillastående bostadspriser under fjärde kvartalet, men i Stor-Stockholm är fastighetsmäklarna något mer pessimistiska än i övriga storstäder, framför allt angående småhus. 35% av de tillfrågade mäklarna i Stockholm tror på sjunkande priser på småhus. Motsvarande siffra för Göteborg och Malmö är 10 respektive 5%.

Prognoser för prisutveckling för bostadsrätter

  Ökar kraftigt Ökar något Oförändrat Minskar något Minskar kraftigt
Stor-Stockholm 1 16 56 27 0
Stor-Göteborg 0 25 63 11 1
Stor-Malmö 0 7 69 24 0

Källa: Mäklarbarometern SBAB, andel i procent. Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent.

Prognoser för prisutveckling för småhus 

  Ökar kraftigt Ökar något Oförändrat Minskar något Minskar kraftigt
Stor-Stockholm 0 19 45 34 1
Stor-Göteborg 1 27 62 10 0
Stor-Malmö 8 14 73 5 0

Källa: Mäklarbarometern SBAB, andel i procent. Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent

”När bostadsmarknaden förändras är erfarenheten att det oftast snabbast syns i Stockholm varefter det sprider sig till övriga regioner. Jag tror dock inte på någon dramatik gällande prisutvecklingen vare sig uppåt eller nedåt”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

I Stor-Malmö bedöms utbudet av bostadsrätter till salu öka samtidigt som efterfrågan bedöms sjunka, vilket lokalt kan påverka såväl förmedlingstid som pris.

Sveriges nya raketgator – adresserna som ökat mest i pris

”Sett till hur det brukar se ut så här års, står nu en lugnare period för dörren. Även julen är i antågande. Det slår sannolikt igenom i fastighetsmäklarnas prognos. Det fastighetsmäklarna fångar upp är den allmänna tendensen men det är viktigt att påminna om att ingen bostadsaffär är den andra lik. Det finns bostäder som säljs mycket snabbt och andra som det tar längre tid att förmedla. Budgivningen för vissa bostäder kommer i gång först efter visning och omvisning. För andra bostäder kommer första budet innan visning. Det kan handla om tajming, vilka spekulanter som kommer på visningen och hur långt ifrån köparen och säljaren initialt står varandra”, säger Claudia Wörmann.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.