Mäklare tror på större utbud av villor

De flesta fastighetsmäklare i Stockholm, Malmö och Göteborg bedömer att utbudet av antalet villor till salu kommer att öka.
Bostadspriser och SBAB:s Claudia Wörmann.
Bostadspriser och SBAB:s Claudia Wörmann. Foto: Fredrik Sandberg / TT och SBAB

I SBAB:s Mäklarbarometer uppger 8 av 10 fastighetsmäklare i Stockholm att de tror att utbudet av antalet villor till salu kommer att öka. Bland Göteborgs och Malmös mäklare uppger över 7 av 10 att de tror på ett ökat utbud. Vad gäller utbudet på bostadsrätter är siffrorna lägre, men även här tror en majoritet av mnäklarna i Stockholm och Göteborg på ett stigande utbud.

UTBUD och EFTERFRÅGAN på radhus och villor
  Ökat utbud Oför. utbud Minskat utbud   Ökad efterfrågan Oför. efterfrågan Minskad efterfrågan
Stor-Stockholm 79 20 1   45 46 9
Stor-Göteborg 70 22 8   52 44 3
Stor-Malmö 75 24 1   77 23 0
Källa: Mäklarbarometern SBAB, andel i procent.

 

UTBUD och EFTERFRÅGAN på bostadsrätter
  Ökat utbud Oför. utbud Minskat utbud   Ökad efterfrågan Oför. efterfrågan Minskad efterfrågan
Stor-Stockholm 62 35 3   44 50 6
Stor-Göteborg 58 41 1   39 55 6
Stor-Malmö 48 37 15   42 56 3
Källa: Mäklarbarometern SBAB, andel i procent.

”Vi närmar oss den period på året då aktiviteten på villamarknaden normalt sett ökar. Mellan april och juni blir vanligtvis fler bostäder till salu, framför allt småhus. Marknaden har präglats av stark efterfrågan på större bostäder och ett relativt litet utbud. Därför är det välkommet att fler bostäder kommer ut på marknaden. Man kan anta att en del säljer nu för att de inspirerats av eventuella tidigare rekordförsäljningar i grannskapet. Men mycket hänger också ihop med säsong. Många vill både sälja och köpa ett hus när det går att se och visa utemiljön utan snö”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Villapriserna väntas stiga

Samtidigt spår mäklarna överlag att priserna på småhus ökar mer än på bostadsrätter under det andra kvartalet.

”Utbudet bedöms öka och priserna stiga, framför allt på småhus. Under pandemin har vi sett en förändrad inställning till bostaden, där allt fler värdesätter större yta och hemmakontor. Detta kan vara en möjlig förklaring till nuläget på marknaden, med mycket stark efterfrågan och kraftigt stigande priser på större bostäder. Det ska bli intressant att se om detta är en förändring som kommer att bestå även efter pandemin”, säger Claudia Wörmann.