Makroekonom: Bolåneräntorna kommmer toppa på drygt 5%

Riksbanken kommer börja sänka styrräntan i slutet av 2024, spår Handelsbanken. Makroekonomen Helena Bornevall ger också sin syn på bolåneräntornas utveckling framåt.
Makroekonom: Bolåneräntorna kommmer toppa på drygt 5% - Handelsbanken
Handelsbankens ekonom Helena Bornevall. Foto Handelsbanken/JM

I veckan meddelade Riksbanken att styrräntan ligger kvar på 4%. I en uppdatering konstaterar Handelsbankens makroekonom Helena Bornevall att “räntetoppen nu är nådd” men att centralbankerna kommer hålla räntorna höga “tills inflationstrycket tydligt gett vika”.

En första sänkning från Riksbanken kommer dröja till slutet av 2024, spår Handelsbanken. Sedan kommer styrräntan sänkas gradvis till 2,75% i slutet av 2025.

“På några års sikt räknar vi med en styrränta kring 2-2,5 procent, vilket talar för att långa marknadsräntor gradvis sjunker ner mot strax under tre procent. Vi räknar med att de rörliga snitträntorna på bolån toppar på drygt fem procent i slutet av året, och att boräntorna kommer gå mot 3,5–4 procent på två års sikt”, skriver Bornevall.

Hon och banken räknar också med att det kommer gå trögt att sälja bostäder framåt men att vi gradvis kommer att få se “högre aktivitet och bostadspriser nästa år”.

Swedbank: Då sänker Riksbanken räntan

Även Swedbank räknar med att räntetoppen nu är nådd, skriver ekonomerna Jesper Hansson och Carl Nilsson i ett veckobrev som publicerades under fredagen.

“Vi bibehåller vår prognos om en första sänkning i juni 2024 och att styrräntan når 2,5% andra halvåret 2025”, skriver duon.

Hushållen pressas

Nationalekonomen Klas Eklund sa till Affärsvärlden i torsdags att det var klokt av Riksbanken att lämna räntan oförändrad.

Klas Eklund tror att inflationen är övergående.
Klas Eklund. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

“Räntekänsliga hushåll kläms ju väldigt hårt eftersom de tidigare höjningarna inte har slagit igenom ännu på lånekostnaderna”, sa han då.

Han sa också:

”Riksbanken säger att de ska ligga kvar på den här räntenivån en lång bit in i 2025. Det tror inte jag. När inflationen faller och lågkonjunkturen förvärras så kommer de att sänka tidigare, någon gång under sommaren eller i början av hösten. Men det är bara en gissning”.

Läs mer:

Trendbrott: Nya siffrorna visar hur kall bostadsmarknaden är

Länsförsäkringar sänker tvååriga bolåneräntor

Nationalekonom: Ett svårt halvår väntar – räntan kan sänkas redan till sommaren

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.