Maktkampen bakom styckningen

Med styckningen av SCA i två separata börsbolag fullföljs en finansiell plan som det käbblats om i årtionden.

I takt med att hygienverksamheten växte så tilltog intresset för en styckning av SCA, framför allt från finansmarknadens sida. Men bolagets före detta styrelse och ledning höll emot.

– Det här var något som diskuterades till och från i SCA:s styrelse som en konsekvens av spekulationer i media. Men för oss i styrelsen var det aldrig ett rimligt alternativ ­eftersom vi ansåg att det bästa för bolaget var att fortsätta med ett sammanhållet ­bolag, säger en tidigare styrelseledamot som ­Affärsvärlden har talat med.

Hygiendelen, med affärsområdena Tissue och Care, behöver skogsdelen eftersom den till viss del får sin råvaruförsörjning därifrån. Skogsdelen behöver hygiendelen eftersom det innebär att den får avsättning för sin högkvalitativa råvara.

Här öppnar sig två diametralt olika synsätt. Å ena sidan det finansiella, som värdesätter transparens och fokuserade verksamheter. Å andra sidan det industriella, som ser synergieffekter och produktionstekniska värdekedjor. Men också kortsiktig kvartals­kapitalism mot långsiktig industriutveckling.

Den 23 augusti meddelade SCA att bolaget ska delas upp i två delar – en hygiendel och en skogsindustridel. Nyheten fick aktien att rusa på börsen.

Vad som kommer att hända när dagens SCA blir två bolag är långt ifrån klart, men räkna med att det kommer hända något. Upplösningen av korsägandet och uppdelningen öppnar upp för både strukturaffärer och nya ägarkonstellationer.

 

Det här är en kortversion av reportaget Kampen om skogenMed styckningen av SCA i två separata börsbolag fullföljs en finansiell plan som det käbblats om i årtionden.. Prenumeranter kan trycka på länken för att läsa hela texten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco