MAKTLISTAN 2006

1 (25) CONNI JONSSON Vd EQT.
Se separat artikel.

2 (60) BJÖRN SAVÉN Vd Industri Kapital.
En av de verkliga veteranerna och näst störst av de nordiska riskkapitalisterna räknat på förvaltat kapital. Kan rekrytera vem han vill och köpa vad han vill. Dessutom är han nominerad till Nordeas styrelse.

3(4) CARL BENNET Miljardär, friherre, ordförande Getinge.
Regeringens och fackens älskling eftersom han pratar långsiktighet – trots att han i praktiken är en klippare som byggt upp en förmögenhet på 5 miljarder tack vare bra kontakter och affärsnäsa. Sålde Boliden efter att ha tjänat en halv miljard på råvaruboomen. Dessutom lyckas han bestämma i Telia utan att äga några aktier. Ministerämne. Höga maktpoäng!

4(7) FREDRIK LUNDBERG Ordförande Lundbergs.
Tystlåten underdog från Norrköping som oblygt nästlat sig in i Handelsbanksfären vilket skrämmer slag på nummer 27. Hans inflytande växer successivt över Industrivärden, SCA, Skanska, Sandvik och SSAB. Har slutat köpa Industrivärden utan köper i stället portföljbolagen direkt. Det ger fler styrelseplatser och ännu större inflytande. Duktig på innesporten curling.

5(21) LEIF JOHANSSON Vd AB Volvo.
Fembarnspappan har gjort Volvo till ett världsföretag och fått tyst på aktiemarknadens gnällspikar. Rör sig smidigt i offentligheten vare sig han pratar på CNN eller med regeringen. Fick i våras styrelseplats i SCA, det är upptakten till styrelsekarriären. Många ville ha honom som ordförande i Svenskt Näringsliv.

6 (26) CHRISTER GARDELL Riskkapitalist Cevian Capital.
Sveriges mest fruktade företagspirat med Skandia och Lindex på sitt samvete. Fantastiskt nätverk via bakgrunden på McKinsey. Polare med Carl Icahn, en av USA:s rikaste finansmän. Kan med hjälp av utländska hedgefonder ta makten över nästan vilken börsbolag som helst. Vi gissar att Telia står på tur. Och att det betyder att nummer 3 får kicken i styrelsen.

7(10) CARL-HENRIC SVANBERG Vd Ericsson.
Vilken karriär! Först Assa Abloy och nu Ericsson (snacka om tur, förlåt skicklighet). Är starkare än sin ordförande (nummer 16) i Ericsson. Meritförteckningen räcker för att bli vd på IBM. Men med en förmögenhet på en miljard kanske nästa karriär blir att bygga en ny företagssfär. Ungefär som kompisen på plats 31.

8 (ny) BÖRJE EKHOLM Vd Investor.
Ny stark man på Investor. Han har fått fritt mandat av nummer 10 att möblera om i maktbolagets kärninnehav. Flera bolag kan hamna på försäljningslistan. Investors urstarka finanser ger ett perfekt utgångsläge. Även ny i Ericssons styrelse. Har jobbat ihop med nummer 6.

9(48) ANNIKA FALKENGREN Vd SEB.
En turbopersonlighet som just nu har störst lyskraft i landets exekutiva kretsar. Har tagit kommandot direkt i SEB och börjat med att flytta primadonnorna på Enskilda Securities in i banken. Banksveriges mäktigaste kvinna som definitivt har kommit för att stanna. Pluspoäng för att hon tackade nej till vd-jobbet på Nordea.

10(1) JACOB WALLENBERG Ordförande Investor.
Förra årets mäktigaste har släppt den viktiga detaljkontrollsmakten och för stunden lämnat kommandot till Investors vd Börje Ekholm. Att EQT:s Conni Jonsson tar första platsen kan han leva med. Investor äger ju ändå halva riskkapitalbolaget.

11(52) ROBERT ANDREEN Vd Nordic Capital. En av de stora tre riskkapitalisterna i Norden, med bara EQT och IK före sig på listan. Avståndet till de större konkurrenterna minskar.

12(2) STEFAN PERSSON Ordförande H&M.
Blir bara rikare och rikare, nu senast högt placerad på Forbes miljardärslista. Men att enbart vara supermiljardär räcker inte för att finnas med bland de 10 mäktigaste. Persson behöver putsa på nätverket och göra något spännande med pengarna. Varför inte skapa ett investmentbolag för detaljhandelsföretag?

13(28) PG GYLLENHAMMAR Ordförande Kinnevik.
Vilken comeback! Sveriges mäktigaste pensionär som tvättat bort busstämpeln på Stenbecksfären. Stark personlighet, legendstatus och internationellt kontaktnät gör honom till Cristina Stenbecks viktigaste rådgivare. Ligger givetvis bakom försäljningen av Millicom. Vi gissar att PG bestämmer nästa investering. Varför inte Volvo?

14 (9) ANTONIA AX:SON JOHNSON
Ordförande Axel Johnson Gruppen.
Fortfarande näringslivets mäktigaste kvinnliga kapitalist. 67 miljarder kronor i försäljning och 15?000 anställda i Sveriges klassiska företagimperium som innehåller såväl Åhléns som NCC. En svensk commander-in-chief.

15 (15) SVERKER MARTIN-LÖF Ordförande SCA.
Industrins starke man i Sverige. Borde ha stärkt sin position eftersom Arne Mårtensson stack till sjöss, men han saknar inte fiender. Försvarar sig med näbbar och klor mot en styckning av SCA.

16 (5) MICHAEL TRESCHOW Ordförande Ericsson och Svenskt Näringsliv.
Har det mesta av karriären bakom sig och ägnar nu veckorna åt seminarier och konferenser om ditt och datt. Han kan sova lugnt med Svanberg och Bäckström på vd-posterna i Ericsson och Svenskt Näringsliv. Men så fort det är kris är han mannen som bestämmer.

17 (11) CRISTINA STENBECK Ordförande Emesco.
Hon har överlåtit pr-rollen till Gyllenhammar, men är trots allt sin pappas dotter och har superkoll på såväl bolagen som intrigerna i sfären. Bara det faktum att hon tagit in PG ger höga maktpoäng. För eller senare kommer Cristina Stenbeck återta kommandot – även utåt.

18 (38) PETER ”POKER” WALLENBERG JR
Vd och ordförande W Capital Management.
Började som smörgåsnisse på Grand Hotel, har nu fått en otrolig maktbas (på bekostnad av kusinen Marcus). Efter övertagandet av ledningen för W Capital (och därmed ökad makt i Wallenbergstiftelserna) föreslås han nu få en styrelseplats i Investor. Gillar snabba bilar och är sig själv. Det ger också maktpoäng.

19 (6) MARCUS WALLENBERG Ordförande SEB.
Banken må vara inflytelserik men sortin ur Investor kostar honom viktiga maktpoäng. Utmanövrerad av kusinerna (nummer 10 och nr 18) och gamle Pirre, får man förmoda. Men sitter i massor av storbolagsstyrelser och är fortfarande att räkna med.

20(3) GÖRAN PERSSON Statsminister.
Han Som Bestämmer – men inte så länge till. Har konjunkturen på sin sida, men kommer att avgå även om han vinner valet. Med lite tur kan han förlänga inflytandet om han lyckas övertyga rörelsen om att nummer 29 är predestinerad för jobbet som partiordförande. Kan bli svårt. Nummer 36 och fagre justitieministern Bodström ligger bättre till.

21 (12) DAN STEN OLSSON Ägare Stena.
Räknas till de tyngsta privata ägarna i det göteborgska näringslivet. God för kanske 30 miljarder. Tappade några maktpoäng när han på Årets ledare-evenemanget frågade Jack
Welch hur man ska göra för att inte bli överkörd av sin egen styrelse. Sånt måste man kunna, herr Olsson!

22(16) TOMAS NICOLIN vd Alecta.
Bossar över en av börsens största aktie­ägare, har förtroende i alla läger och kan när som helst komma in och förändra ett beslut. Men det var ett tag sedan nu. Pappa Curt var stor direktör hos Wallenberg.

23(13) FREDRIK REINFELDT Partiledare moderaterna.
Har tappat försprånget mot Persson och den ideologiska u-svängen irriterar många trogna moderater. Reinfeldt lovar sänkta skatter men några större reformer verkar han inte ha att komma med. Vinner han valet är allt glömt. Förlorar han… ja då vet vi inte var det slutar.

24(ny) LARS O GRÖNSTEDT tar ordförandeklubban i Handelsbanken efter Arne Mårtensson. Har inte gjort några djupare avtryck som koncernchef under sina fem år, men får nu chansen som ordförande. Industrivär(l)den ligger öppen och väntar.

25(22) LEIF ÖSTLING Vd Scania.
Har suttit så länge på vd-stolen i Scania att han skulle kunna döpa om bolaget till Leif utan att få kritik. Betraktar Scania som sitt eget bolag och skäms inte för det – maktpoäng! En av få direktörer som vågar såga regeringen rakt upp och ner. Och en av få som rundar hela Investor och går direkt till gamle polaren Pirre Wallenberg när det hettar till.

26 (17) SVEN HAGSTRÖMER
& MATS QVIBERG Ägare.
Har sina stora affärer bakom sig. Positionen som näringslivets bad boy har gått till nummer 6. Båda längtar bort, den ene till Junilistan, den andre till Aktiespararna. Syns i alla medier men får inte mycket gjort. Men det är för tidigt att räkna ut Mats & Sven. Eller?

27(18) TOM HEDELIUS Ordförande Industrivärden.
En gång i tiden näringslivets störste maktspelare. Har framgångsrikt byggt vidare på Handelsbank­sfärens makt och sägs vara den som styrde Ericsson under de svåra åren. Stenhård bankman vars blick kan få vilken styrelse som helst att kissa på sig. Men nu närmar sig Tom pensionen.

28(ny) STEFAN INGVES Riksbankschef.
Har snabbt etablerat sig som en maktfaktor att räkna med. Höjde räntan efter bara några dagar på jobbet. Med stor sannolikhet kommer han att omdefiniera inflationsmålet. Med andra ord ta makten över penningpolitiken. Sådant belönas på Affärsvärldens maktlista.

29(27) PÄR NUDER Finansminister.
Saknar makt i sitt eget parti, men är trots allt finansminister och den stora arkitekten av i princip all Perssonpolitik de senaste åren. Kommer att fortsätta vara den store politiske strategen inom socialdemokratin – med eller utan ordförandeklubba.

30(30) MELKER SCHÖRLING Ordförande Securitas.
Imperiebyggaren har haft ett hektiskt år. Sparkade vd:n i Assa Abloy, styckade Securitas i fyra bolag och expanderade kraftigt med Karlshamns. Bygger nu eget investmentbolag. Mycket pengar och hög aktivitetsgrad ger en fin plats i maktsammanhang. Att Melker satt i Skandiastyrelsen har vi nästan glömt.

31(55) LARS G JOSEFSSON Vd Vattenfall.
Levererade med 26 miljarder i vinst före skatt det bästa resultatet i bolagets historia. En sak är säker: Det är Josefsson och inte de statliga ägarna som har makten över Vattenfall. Räkna med flera förvärv i Europa.

32(14) GUSTAF DOUGLAS Ordförande Latour.
Latour tuffar på och mycket händer i storinnehaven Securitas och Assa Abloy. Men jämfört med den röde baronen (nummer 3) är den blå greven på väg att trappa ner och fokusera på politiken. Sitter i moderaternas partistyrelse. Men minister blir han aldrig (burdus sanningssägare).

33 (64) Adolf, Ian och Lukas LUNDIN.
Sveriges oljekungar som mer än några andra i Sverige har tjänat på de senaste årens olje- och gruvboom. Lundinarna är nu goda för crazybeloppet 15 miljarder. Men i stället för att vandra på Djurgården reser de världen över och skakar hand med folkvalda makthavare och diktatorer om vartannat. Vi säger bara: maktpoäng!

34 (29) FINN JOHNSSON Ordförande Volvo.
En makttalang. Glad gamäng som förutom Volvo även är ordförande i Kapp-Ahl, sitter i styrelsen för Industrivärden och Skanska. Mölnlycke får numera klara sig utan honom.

35 (53) ANDERS NYRÉN Vd Industrivärden.
Som chef över Handelsbankens maktbolag har han inflytande över bolag som Sandvik, Skanska, SCA – och nu också Ericsson. Doldis med många styrelseuppdrag och kontakter. En av dem som säkert ser chansen att fylla ut vakuumet i Handelsbanksfären när Arne Mårtensson är borta.

36 (37) WANJA LUNDBY-WEDIN Ordförande LO.
Sveriges mäktigaste fackpamp som många i rörelsen vill se som ny boss hos sossarna. Hon om någon kan under ett valår sätta press på Göran Persson.

37 (20) INGVAR KAMPRAD Grundare Ikea.
Nästan lika rik som Bill Gates, men makten slutar utanför varuhusen. Potentiellt har han dock en opinionsmakt som närmast kan liknas vid Astrid Lindgrens. Det vill säga outgrundlig.

38 (ny) HARALD MIX Riskkapitalist
En av de mest klipska hjärnorna inom det svenska riskkapitalet. Hoppade av Industri Kapital för ett par år sedan. Bygger nu framgångsrikt egen verksamhet, drog nyligen in 11 miljarder kronor i en ny fond. Well-connected.

39 (24) CLAES DAHLBÄCK Ordförande i Gambro och EQT bland annat.
På väg att avsluta sin tid som tungviktare inom Wallenbergsfären. Satsar nog mer på familjen. Men alla år i Wallenbergs tjänst har givit honom Sveriges bästa nätverk som han kan luta sig mot i all evighet. Är med andra ord en säkrad kärnvapenmissil i Maktsverige.

40 (40) INGRID BONDE Generaldirektör Finansinspektionen.
Finansinspektionen har kvicknat till rejält under hennes regi. Kompromisslös mot fond- och sparbolag som inte sköter sig. Räkna med rekord­många insideranmälningar även i år. Kräver flytt­rätt för livsparare efter att Skandia blivit sydafrikanskt.

41 (32) GUNILLA HERLITZ Chefredaktör och vd Dagens Industri.
Den sedan länge största opinionsarenan i näringslivet har fått ökad konkurrens från andra ekonomimedier. DI svarar med att skicka ut tv-sändningar som ingen människa ser. Gunilla sitter dock säkert i sadeln. Vinsten ökar och nye chefen (plats 65) har hon pli på.

42 (43) EVA HALVARSSON Vd Andra AP-fonden.
Ny chef för en av Stockholmsbörsens största ägare har hon indirekt makt i nästan alla storbolag. Som chef för de statliga bolagen satte hon punkt för gubbherraväldet. Kommer att fortsätta med AP-fondens höga profil i ägarstyrningsfrågor. Kan gå långt om hon lyckas.

43 (57) KERSTIN HESSIUS Vd Tredje AP-fonden.
Sitter på ungefär samma maktbas som nummer 42 med aktier för drygt 30 miljarder på Stockholmsbörsen. Har dessutom ett bra nätverk inom finansvärlden som kommer att ge henne massor av styrelseuppdrag när det är dags att lämna det operativa jobbet.

44 (ny) NIKLAS ZENNSTRÖM Grundare Skype.
Skrev svensk företagshistoria 2005 och blev en av maktlistans rikaste personer. Har förändrat livsvillkoren för de globala film-, musik-, och teleindustrierna. Har pengar, rykte och nätverk nog att revolutionera världen igen.

45 (41) HANS DALBORG Ordförande Nordea.
Tungviktare som står utanför sfärerna och åtnjuter respekt i alla läger. Ordförande för Kollegiet för bolagsstyrning som vakar över att börsbolagen följer koden.

46 (39) LARS-JOHAN JARNHEIMER Vd Tele2.
Alltmer ifrågasatt som chef för teleoperatören under den nya regimen med nummer 13 som överdomare. Men Lars-Johan behöver inte vara nervös. Kan när som helst få nytt toppjobb. Det har ryktats om Ikea.

47 (33) ROBERT WEIL Ägare Proventus.
Miljardär som tog TV 4 men sedan har det varit tyst. Frågan är om inte skyddslingen Daniel Sachs (vd), som utsågs av Affärsvärlden till mäktigaste under 40 år, snart är mer inflytelserik.

48 (23) ERIK & MATS PAULSSON Ägare
Bröderna som började som sopåkare och som blev bygg-, fastighets- och skidkungar. Förmögenheten byggdes bland annat med hjälp av goda kontakter med LO. Men fullvärderade aktier antyder att storhetstiden snart kan vara över.

49(45) TOMAS BILLING Vd Nordstjernan.
Ung, smart och med stort förtroende hos Ax:son Johnson kan han gå hur långt som helst. Strålande utveckling för investmentbolagets börsportfölj.

50 (35) CHRISTER ELMEHAGEN Vd AMF Pension.
Chef för en av de största ägarna på Stockholmsbörsen. Överlåter till AP-fonderna att driva ägarstyrningsfrågor, men när det gäller kliver Elmehagen fram och dundrar.

51 (47) ANDERS IGEL Vd Telia Sonera.
Styr fortfarande Telia, men ifrågasätts på marknaden och i styrelsen. Duktig företagsledare som måste jobba hårdare med sitt nätverk. Lär för något år sedan ha tagit en tredagarskurs för att få jägarexamen och därmed platsa i Industrisverige… Lär av Igel, alla maktälskare!

52(61) URBAN BÄCKSTRÖM Vd Svenskt Näringsliv
Har landat bra i den nya rollen. Är på offensiven under valåret. Och han är inte rädd för konfrontation med Göran Persson.

53(49) SUNE CARLSSON Ordförande Atlas Copco.
Percys pojke som vände SKF och åtnjuter respekt för det i Wallenbergsfären. Fattade nyligen strategibeslut om att sälja maskinuthyrningen i Atlas Copco. Ett av maktlistan största beslut i år, storleken på affären är i megaklass.

54(44) CARL ERIC STÅLBERG Ordförande Föreningssparbanken.
Stärkte sin egen makt i Sveriges folkligaste bank när nummer 60 packade ihop (ofrivilligt?) och gick till lantbruket. 15 miljarder i rörelsevinst – men kampen om bolånen pressar marginalerna.

55(ny) MARI-ANN KRANTZ Förbundsordförande SIF.
Tungt inflytande efter tio år som boss för 360?000 tjänstemän. Drömmer om att fusionera med HTF och få över en halv miljon medlemmar. Sitter i styrelsen för Sjunde AP-fonden. Och jovisst, hon har jägarexamen.

56(46) MARGARETHA WALLENIUS-KLEBERG Redare
Hästtokig ägare av Walleniusrederierna. God för över 3 miljarder. Men oftare omskriven i Trav­ronden än i Affärsvärlden. Det håller inte om man ska klättra på maktlistan.

57 (56) VIVECA AX:SON JOHNSON. I ledning och styrelse för Nordstjernan.
En av arvtagarna till familjeimperiet, käkar middag på Harpsund med nr 20 och vips får hon tillstånd att sända tv i det digitala marknätet. Kombinationen ärvda pengar, intresse för politik och ambitioner att bygga upp en fin-tv-kanal får det att ringa högt i maktklockorna. Kusin till nummer 14 på listan.

58 (36) PATRIK TIGERSCHIÖLD Vd Skanditek.
Rattar pappas småbolagsimperium med bravur, men har också en plattform som tidigare fondchef på SEB där han ofta fick fajtas i hetluften. Har framtiden för sig.

59 (ny) HARRIET WALLBERG-HENRIKSSON Karolinska institutets rektor.
Nummer ett i Ny Tekniks ”Mäktigast i Forskar­Sverige 2005”. Leder ett internationellt högt rankat biomediciniskt universitet. Bara i år har fem nya bioteknikbolag skapats.

60 (73) BIRGITTA JOHANSSON HEDBERG
Vd Lantmännen.
Lång vd-karriär (Liber, Föreningssparbanken) har gett ett bra nätverk som ger styrelseposter. Hon är också med i regeringens miljögrupp ”oljekommissionen”, tillsammans med bland andra Volvos vd Leif Johansson och Göran Persson själv.

61(54) LARS-ERIK FORSGÅRDH Vd Aktiespararna.
Turerna kring successionen har skadat förtroendet för organisationen rejält. Men ännu är det för tidigt att räkna ut honom som blivande ordförande.

62(ny) ANDERS BORG Moderaternas chefekonom.
Den inofficiella arkitekten bakom moderaternas ansiktslyft och modernare ideologi. Han har utarbetat deras nya ekonomiska politik och är Reinfeldts högra hand. En bakgrund bland annat på Riksbanken, kanske en framtida kandidat till jobbet som riksbankschef.

63(63) LENA TRESCHOW TORELL Vd IVA.
Chef för ett av näringslivets mest eftertraktade nätverk, Ingenjörsvetenskapsakademin, där hon träffar varenda industridirektör värd namnet. Varvar uppdrag i internationella forskningsorganisationer med styrelsearbete i Gambro och Micronic Laser Systems och EU-lobbying. Gift med nummer 16 sedan det hettat till på Ericssons styrelsemöten…

64(69) ANDERS NARVINGER Vd för mäktiga Teknikföretagen, tung medlem i Skånemaffian med ordförandeposter i Alfa Laval och Trelleborg. Har ett 30-årigt nätverk från ABB runt sig.

65(ny) JONAS BONNIER Vice vd Bonnier.
Relativt ung författare med rätt efternamn som drivit de lönsamma tidskrifterna hos Bonniers och nu greppat klubban i Dagens Industri. Alla vet att han kommer att ta över vd-stolen i Sveriges största mediekoncern efter Bengt Braun inom något år. Och då kan vad som helst ända.

66(66) GUDRUN ANTEMAR Generaldirektör Ekobrottsmyndigheten.
Hennes arbete med att strama upp myndigheten börjar ge resultat. Antalet avslutade och lagförda ärenden ökade kraftigt i fjol. Storbovarna sägs numera hamna överst i högen.

67(84) HANS LARSSON Styrelseproffs.
Sitter i styrelsen för Holmen och Handelsbanken. Stärker sin makt när kompisen Arne Mårtensson är på segeltur. Ordförande i Nobia och Biolight. Bra nätverk hos Industri Kapital. Sitter även i juryn för Affärsvärldens pris Årets ledare. Poäng!

68(42) MARIANNE NILSSON Ägaransvarig Robur.
Sköter corporate governance-frågorna hos börsens största fondbolag. Vågar fräsa åt industrigubbar som förre Skandiaordföranden Bernt Magnusson, vilket vi själva bevittnat. Överlät dock till AP-fonderna att ta initiativ i Skandiafrågan.

69(80) ARNE KARLSSON Vd Ratos.
Sköter investmentbolaget på ett fantastiskt sätt. Efter ett rekordår ska 1,5 miljarder skiftas ut till aktieägarna. Kan få nästan vilket jobb som helst i den nya mäktiga riskkapitalvärlden. Om nummer 1 eller nummer 2 skulle tröttna till exempel.

70(74) MATHIAS UHLÉN Professor på KTH.
Tog plats nummer två i Ny Tekniks stora rankning av Sveriges mäktigaste forskare. Bioteknikforskare som kartlägger livets byggstenar. Bygger broar mellan forskning och näringsliv och sitter i flera styrelser.

71(76) PEGGY BRUZELIUS Styrelseproffs.
Sveriges mest erfarna kvinnliga styrelseproffs. Exempel på bolag är Electrolux och Scania. Nu väntar en styrelseplats i Husqvarna. Som ordförande för kapitalförvaltaren Lancelot håller hon koll på de mäktigas pengar. Talar fortfarande väl om Percy Barnevik. Hyvens.

72(ny) CAROLINE SUNDEWALL Styrelseproffs.
Före detta ekonomijournalist med sylvass penna som lockades av makten och härligheten på andra sidan. Den kvinna som sitter i flest börsstyrelser. Ledamot i bland annat Electrolux, Telia Sonera, Föreningssparbanken och Carl Bennets bolag Lifco.

73(83) MARIE EHRLING Vd Telia Sonera Sverige.
Tänkbar efterträdare till nummer 51 när Telia byter strategi. Har i praktiken hans jobb eftersom hon sköter den viktiga Sverigerörelsen. Var tidigare chef för SAS Sverige, och har därmed erfarenhet av två av näringslivet tuffaste operativa jobb. Det ger respekt. Och makt. Tar nu plats i Securitas styrelse.

74(ny) MATS JANSSON Vd för Axel Johnsson AB.
Operativ chef för den svenska delen av Antonias imperium. Handelsföretagen med Axfood i spetsen står inför stora utmaningar. Storlek betyder allt inom detaljhandeln och en strukturaffär är bara en tidsfråga.

75(78) SIgrUN HJELMQUIST Styrelseproffs.
Har varit operativ chef inom Ericsson, men surfar nu på en karriär som styrelseproffs. Sitter i Handelsbanken, Sandvik, IBS och E.ON Sverige. Bra kontaktnät. Satt nio månader i styrelsen för bolaget som äger Affärsvärlden. (Det ger dock inga maktpoäng.)

76(90) JUKKA RUUSKA Vd Stockholms­börsen.
Chef för en handelsplats som visserligen tappar mark till det privata riskkapitalet, men som i höst tar ett stort kliv framåt när Nordenbörsen skapas. Bestämmer över en börs med över 600 bolag. Och fler blir det när även Norge kliver på.

77 (ny) AKBAR SEDDIGH Ordförande Elekta.
Medicinteknikkung som håller styrelseklubban även i Ortivus och Artimplant och är ledamot i Biolight och Affärsstrategerna.

78(50) ULLA LITZÉN Styrelseproffs.
Ett av Sveriges tyngsta kvinnliga styrelseproffs. Fick kicken som vd för Wallenbergs stiftelsebolag när nummer 18 tog över. Har i stället kommit in i Alfa Laval och sitter sedan tidigare i Atlas Copco, Boliden, Karo Bio och SKF.

79(77) JAN WIFSTRAND Chefredaktör Dagens Nyheter.
Chef över samhällets viktigaste morgontidning som sätter dagordningen både i politiken och i närings­livet. DN:s ekonomin är inte lysande, men greppet om opinionsmakten är fastare än någonsin.

80(88) MATHS O SUNDQVIST Ägare.
Finansman som skrapat ihop runt 4,5 miljarder och därför fått ett eget maktsfärdiagram i kusinen Sven-Ivan Sundqvists klassiska maktbok. Världskändis i Jämtland sedan han sparkade chefredaktören för Länstidningen i Östersund. Till och med nummer 20 blev arg på honom då.

81(87) ELISABETH ANNELL Styrelseproffs.
Ett av landets mest självklara kvinnliga styrelseproffs med stolar i JM, Sardus, IBS och nya börsraketen Tradedoubler.

82(68) GUNVOR ENGSTRÖM Vd Företagarna.
En av näringslivets mest ihärdiga opinionsbildare. Men har fått nygammal konkurrens från Svenskt Näringsliv. Internt schabbel försvagar hennes tidigare starka position.

83(91) ANDERS SUNDSTRÖM Vd Folksam.
En ulv i fårakläder. Låter som en skolpojke, men är chef för ett av Sveriges största försäkringsbolag, är tjenis med de flesta i regeringen och sitter i styrelsen för Boliden och Vattenfall. En imponerande kombination. Kan klättra.

84(51) PETTER STILLSTRÖM Vd Traction.
Stentuff småbolagskung som jobbar i pappas imperium. Lyckade aktieförsäljningar gav storvinst under 2005. Tar plats i Mandators styrelse. Stort inflytande i sin nisch. Men kan han växa? Vi väntar på större, mer offensiva affärer.

85(81) KUNGEN
Kungen är alltid kungen. Men nu klingar tsunamieffekten av.

86(85) BO DOCKERED Ordförande Sveaskog
Gamle bondebasen är en maktspelare av Persson-klass. Det var han som mobiliserade AP-fonderna för att hålla Skandia i Sverige. Mäktigast i skogen genom Sveaskog (som för övrigt lär vara lika stort som Danmark).

87(70) GABRIEL URWITZ Ordförande riskkapitalbolaget Segulah.
Fortsatt hög aktivitet. I fjol köptes Hexagons automationsverksamhet. Riskkapitalbolaget är ett större namn utomlands än hemma. Men professorstiteln ger fortfarande respekt.

88(59) MATS ARNHÖG Finansman.
Miljardär som satsar på bioteknik, ingår i Nordstjernans styrelse, men i övrigt sitter han på innekrogen Riche som han råkar äga. Om han startar Finanstidningen igen lovar vi att placera honom högre på maktlistan.

89(ny) BJÖRN ROSENGREN MTG-lobbyist.
Gör comeback på maktlistan, men vi räknar med att han åker ut nästa år igen. Regeringens tilldelning av en tv-kanal i det digitala marknätet till MTG visar att han fortfarande är värd sina pengar. Perssons enda kompis?

90 (79) JOHAN BJÖRKMAN Ordförande Nordstjernan.
Nummer 1 på listan innan skandalerna kring stiftelsen Baluns hemliga affärer briserade med anklagelser om insider- och skattebrott. Har tvingats lämna nästan all formell makt, men det formidabla nätverket är ändå ganska intakt. Extrapoäng för att han startar prettotidningen Fokus för att hämnas på affärspressen som skrivit ner honom.

91(72) THOMAS ÖSTROS Näringsminister.
Han är bara drygt 40 år men har mer regeringserfarenhet än de flesta. Han finns med i klungan av dem som mycket väl kan bli statsminister. Men är karisman stark nog?

92(ny) ANDERS BÖÖS Ordförande IFS.
Tar över ordförandeklubban i Observer.
Vågade ta krafttag i både Drott och IFS, så nu ­räknar vi med tuffa tag i omvärldsbevaknings­företaget Observer också. Går hem på aktie­marknaden.

93(96) ROGER HOLTBACK Ordförande Capio. Göteborgs mesta styrelseproffs kan glädja sig åt ett Capio som växer så det knakar. Som ordförande för Gunnebo är det inte lika muntert. Startat riskkapitalbolag. Oklart varför.

94(99) CECILIA STEGÖ CHILÓ Vd Timbro.
Chef över näringslivets viktigaste politiska tankesmedja. Sitter även i styrelser.

95(ny) AXEL CALISSENDORFF Advokat hos Roschier Holmberg.
Topprankad affärsjurist som flitigt anlitas vid förvärv och fusioner.

96?(91) STEFAN DAHLBO Ordförande Klövern.
Sitter i en massa styrelser åt uppdragsgivarna Mats & Sven på plats nummer 26. Men aktiviteten är låg. Mycket låg. Farligt nära att trilla ut.

97(95) MONICA CANEMAN Styrelseproffs.
Har så många styrelseuppdrag att hon tvingas säga nej till nya. Men är ändå ingen riktig tungviktare på Stockholmsbörsen. Har aldrig, under hela sin karriär, haft en tydlig åsikt offentligt.

98(75) ANDERS SCHARP Ordförande Saab.
Åldermannen är kvar i Investor. Den siste av de gamla Luxgänget som också bestod av Werthén och Bystedt. Har nått åldern där han kan säga sanningar utan att riskera karriären. Sånt respekteras av omgivningen. Och ger extrapoäng på maktlistan.

99(ny) LOTTIE KNUTSON Informations­direktör Fritidsresor.
Sveriges bästa krishanterare tar plats i
H&M:s styrelse. Fick under tsunamikrisen ett folkligt förtroende av utomjordiska mått – och det verkar sitta kvar. Har därmed en mycket speciell pondus som till och med skulle kunna påverka valresultat. Makt är outgrundligt.

100(ny) KARIN PILSÄTER Ekonomisk taleskvinna (fp).
Civilekonom från Handels som har suttit i riksdagen sedan 1991, ledamot i finansutskottet. Känd i hela valmanskåren för 0,3 promille bakom ratten. Hindrar dock inte att hon kan vara finansminister om ett halvår.ª

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets