Många kvinnor i nya storbankens topp

Göran Collert, Lars Thunell och Birgitta Johansson-Hedberg, som alla ska ingå i nya SEB Swedbanks ledarkvartett, är de tre namn i näringslivet som varit mest aktiva i jämställdhetsfrågor de senaste åren. Nu är det upp till bevis vid chefstillsättningarna för den nya organisationen. Ekonomi24 har listat tolv av bankernas kvinnliga makthavare som bör få en plats i den nya organisationen.

Sammanslagningen mellan SEB och Föreningssparbanken kan leda till ett verkligt genombrott vad gäller kvinnorepresentationen i näringslivet. När Göran Collert, Lars Thunell och Birgitta Johansson-Hedberg slår sina påsar ihop vilar bevisbördan tungt på deras axlar om att bygga ett jämställt företag, hela vägen från mellanchefsnivå upp till styrelsen.

Alla har de på olika sätt tagit tydlig position i kvinnofrågan de senaste åren. Lars Thunell inledde visserligen sin karriär som jämställdhetsivrare med att peta Peggy Bruzelius av pinn i samband med fusionen med Trygg-Hansa, men har sedan dess arbetat mycket medvetet inom SEB med att identifiera, synliggöra och befordra kvinnliga chefer i den egna organisationen.

Han har även medverkat som mentor i Ruter Dam-programmet och tilldelats ”gubben-mot-strömmen”-priset av Veckans Affärer för sina insatser.

Göran Collert har varit minst lika aktiv på sin kant. Redan 1994 satte han upp ett mål om minst 40 procent kvinnor i de lokala bankstyrelserna, han har instiftat ett årligt jämställdhetspris internt och medvetet verkat för fler kvinnor i ledningsgrupp och styrelse.

Dessutom gick han till historien när han för ett år sedan satte Birgitta Johansson-Hedberg på VD-posten och därmed gav Sverige sin första kvinnliga storbanksdirektör.

Även Birgitta Johansson-Hedberg, som nu är enda kvinnan i ledarkvartetten för den nya banken, har visat framfötterna i jämställdhetssammanhang och förespråkat om än inte kvotering så åtminstone medveten rekrytering till topposter.

Hennes främsta käpphäst är att man måste få in kvinnor i börsbolagens nomineringskommittéer, eftersom det är där den verkliga makten över styrelserna finns.

Med det bagaget i ryggsäcken har de alla tre ögonen på sig vad gäller chefstillsättningar i den nya organisationen, och att könsfaktorn är en komponent som de kommer att behöva väga in är ett faktum.

”Det finns fortfarande ett stort behov av goda förebilder i den privata delen av näringslivet. Om fusionen går igenom och de här frågorna får genomslag i den nya organisationen tror jag dels att det skulle sätta press på andra bolag, dels att det skulle bli en viktig markering gentemot övriga kvinnor i organisationen”, säger Pia Höök, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm som forskat kring kvinnors synlighet i näringslivet.

12 kvinnor som bör ta plats i den nya banken

Styrelsenivå Penny Hughes, 41 år, styrelseledamot i SEB. Internationellt styrelseproffs från Storbritannien med uppdrag i bland annat Vodafone Airtouch och Body Shop International.

Monica Caneman, 45, år, styrelsesuppleant i SEB. Ställföreträdande koncernchef, ansvarig för affärsområdet ”corporate & institutions” (bl a Merchant Banking, Mid Corporate, SEB Securities Services och Enskilda Securities).

Birgitta Klasén, 51 år, styrelseledamot Föreningssparbanken. IT-direktör på Pharmacia & Upjohn.

Marianne Qvick Stoltz, 51 år, styrelseledamot Föreningssparbanken.

Affärsdrivande chefer Annika Bolin, 37 år, chef för SEB Merchant Banking, ställföreträdare för Monica Caneman.

Mariana Burenstam-Linder, 42 år, chef för SEB:s svenska privatkundsverksamheten (bl a affärsområdena Försäljning & service och Enskilda banken). Charlotte Hagberg, 35 år, regionchef för SEB Syd

Annika Wijkström, 48 år, vice VD Föreningssparbanken, ansvarig för bankens allianser och samarbetet med fristående och delägda sparbanker runt om i landet.

Ingrid Persson, 51 år, vice VD, Föreningssparbanken, ansvarig för retailverksamheten och bank via internet och telefon.

Stabsfunktioner: Gunilla Wikman, 41 år, informationsdirektör, SEB

Liselotte Hjorth, 42 år, koncernkreditchef, SEB

Ann-Charlotte Dahlström, 48 år, koncernpersonaldirektör, SEB

Ingrid Jansson, 49 år, marknadschef, SEB

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.