Mardrömmen för en investerare

Aktiemarknaden hatar osäkerhet. Därför är läget i Swedbank en mardröm. Den svårbedömda situationen i Baltikum gör att vd Michael Wolf får ett tufft jobb.

Swedbanks aktie har rasat från toppen på 271 kronor i februari 2007 till som lägst dryga 18 kronor i början av mars i år. Det vill säga vid samma tidpunkt som Michael Wolf formellt tog över som vd efter Jan Lidén. Sedan dess har aktiekursen mer än fördubblats. Men osäkerheten är inte mindre för det. Swedbanks öde styrs av utvecklingen i Baltikum och Ukraina de närmaste åren.

Den svenska delen av Swedbank är väl rustad att klara lågkonjunkturen. Hit hör 77 procent av bankens utlåning på 1 254 miljarder kronor, varav drygt hälften är hypotekslån. Risken för kreditförluster är liten då genomsnittligt belåningsvärde är 46 procent och bara 1 procent av utestående lån är större än 85 procent av fastigheternas värde. Då är risken större att det dyker upp förluster i bankens företagsutlåning som i dag uppgår till 245 miljarder kronor.

Men de stora problemen finns på andra sidan Östersjön. Andelen osäkra fordringar i de baltiska portföljerna ökade under första kvartalet till 3,7 procent av total utlåning på 206 miljarder. I Ukraina, där situationen är än värre, anses 1,4 miljarder av totalt 17 vara osäkra. Dessutom passade Michael Wolf på att skriva av resterande goodwill i Ukraina på 1,3 miljarder kronor under första kvartalet.

Swedbanks underliggande resultat för årets tre första månader var starkt, 4,8 miljarder kronor före kreditförluster och nedskrivningar vilket var 20 procent bättre än motsvarande period i fjol. Mycket tack vare att räntenettot ökade med 11 procent. Framöver kommer dock lägre marknadsräntor och Swedbanks ambition att förlänga löptiderna på sin upplåning att sätta press på räntenettot. Förhoppningen är att i stället provisionsnettot förbättras i takt med att aktiemarknaden återhämtar sig.

Totalt blev facit för första kvartalet en förlust på 3,4 miljarder kronor orsakad av ökade reserveringar för befarade kreditförluster på totalt 6,8 miljarder kronor, varav 4,2 i den baltiska bankrörelsen. Den snabba utvecklingen av osäkra fordringar och försämrad makroekonomi gjorde att Swedbank tog i lite extra, närmare bestämt med 3,7 miljarder kronor i gruppvisa reserveringar.

Interna devalveringar i Baltikum i form av krympande statsbudgetar, lönesänkningar och ökad arbetslöshet gör att Michael Wolf förväntar sig att kreditförlusterna fortsätter att öka under andra kvartalet, men att det sedan kan bli lite lugnare. Samtidigt ökar risken för en försämring i Sverige under andra halvåret.

Trots förlusten under första kvartalet minskade primärkapitalrelationen bara från 11,1 till 10,8 procent. Swedbanks mål är att relationen ska ligga i intervallet 8,5-9 procent. Det gör att Swedbank enligt våra beräkningar tål kreditförluster på i storleksordningen 27 miljarder i år utan att åka under 8,5-procentsnivån. Då har vi dessutom räknat med en goodwillnedskrivning på 6,6 miljarder senare i år, vilket är halva värdet av goodwillposten från köpet av Hansabank.

Det stora orosmomentet är om det blir devalveringar i Baltikum. Då lånen är i euro medan tillgångar och löner är i lokal valuta är risken stor att många låntagare kastar in handduken. För Swedbank är det bättre om pinan blir långvarig och förlusterna tas under en längre tidsperiod. Det är också det scenario vi räknat med i resultatprognoserna för i år och 2010.

Risken är stor att Swedbank gör en förlust i år på i storleksordningen 1,3 miljarder kronor. Får vi sedan en förbättring i världsekonomin under nästa år kan förlusten vändas till en vinst på 2,9 miljarder efter skatt nästa år. Men osäkerheten i prognoserna är stor och det kan hända mycket under resans gång.

Då osäkerhet är det absolut värsta aktiemarknaden vet kommer troligen Swedbanksaktien fortsätta att kastas mellan hopp och förtvivlan tills läget klarnar i Baltikum och Ukraina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF