Markant uppåt i Stockholm

Stockholmsbörsen handlades under hela tisdagen på positiv mark. Detta efter att makro från USA under påskledigheten bekräftat bilden om att återhämtningen för den globala ekonomin fortgår.

OMXS30 slutade 0,9 procent högre till noteringen 1.046. Därmed handlades indexet omkring de högsta noteringarna sedan i början av januari 2008. Omsättningen uppgick till 16,3 miljarder kronor.

”Med tanke på den starka statistik vi fick över påskledigheten är det något egendomligt att Stockholmsbörsen inte stiger ännu mer”, kommenterar en marknadsstrateg sakernas tillstånd för Nyhetsbyrån Direkt.

ISM:s inköpschefsindex för såväl industrin som tjänstesektorn i USA, inkom båda starkare än väntat i mars. Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder var klart över förväntan.

Arbetsmarknadsrapporten för mars månad visade visserligen en något mindre jobbtillväxt än väntat, men samtidigt reviderades sysselsättningen i februari och januari sammanlagt upp med 62.000 personer.

Volvo B steg 4,5 procent till 77:15 kronor. Enligt preliminära orderingångssiffror från ACT Research steg orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika med 22 procent under mars jämfört med motsvarande månad året innan. Även jämfört med föregående månad, februari, noterades en uppgång.

Boliden klättrade 3,8 procent till 111:70 kronor. Sandvik var 2,4 procent högre till 96:50 kronor och Atlas Copco A ökade 2,6 procent till 117 kronor.

Nordea tappade 0,9 procent till 72:85 kronor efter att Deutsche Bank sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll. Riktkursen har sänkts till 6:10 euro, motsvarande 59 kronor, från tidigare 6:80 euro.

Electrolux B tappade 1,5 procent till 161:90 kronor. Goldman Sachs har tagit bort Electrolux från sin conviction buy lista. Rekommendationen är fortsatt köp. Riktkursen har sänkts till 218 kronor från tidigare 264 kronor.

Goldman Sachs anser att Electrolux är välpositionerat för ytterligare marginalförbättringar 2010 och hänvisar till kostnadsbesparingar men tror att osäkerheten kring utsikterna för råmaterialkostnader 2011 kommer att överskugga denna utveckling.

SAS slutade oförändrat till 2:75 kronor. Bolaget har meddelat att teckningskursen i nyemissionen satts till 0:67 kronor. En aktie ger tre teckningsrätter.

Academedia B adderade 9,3 procent till 164:50 kronor. Providence Equity Partners har bekräftat att det överväger att lämna ett bud på Academedia om 170 kronor per aktie. Ingen försäkran kan dock ges för att ett erbjudande kommer att läggas.

Biovitrum steg drygt 12 procent till 46:20 kronor och utökade därmed torsdagens uppgång om knappt 8 procent. Enligt en analys som publicerades sent på onsdagen har Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med rekommendation övervikt och riktkurs 80 kronor.

Lundin Petroleum, som handlades exklusive rätt till Enquest-aktier, noterades till 53:10 kronor jämfört med stängningskursen om 62:25 kronor på torsdagen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.