”Marknaden står och väger”

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan i en fallande trend. Den svaga avslutningen på Wall Street i fredags bidrog till placerarnas försiktighet.

AFV Generalindex var klockan 13.45 ned med 0,2 procent till 234 medan OMXS30 sjönk med 0,3 procent till 769. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor.

”Marknaden står och väger. Placerarna väntar på någon form av vägledning. När utdelningsperioden är över tror på jag på rotation in i teknologi. Jag tror även spelaktierna kommer tillbaka. Till och med min frisör var och spelade poker på nätet häromdagen”, säger en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Industrikoncernen Atlas Copco adderade 2 kronor till 349. USA-konkurrenten United Rentals spår att intäkterna ökar med över 9 procent under 2005.

Rentalintäkterna spås stärkas med åtminstone 5 procent.

Telekomleverantören Ericsson sjönk 30 öre till 20,30 kronor. Koncernens marginaler och aktiekurs har toppat, bedömer affärstidningen Barrons.

Den japanska mobiloperatören NTT Docomos beslut att senarelägga sin 3G-uppgradering till HSDPA kan komma att ha väsentligt negativ påverkan på leverantörer som Ericsson, Lucent och Nokia, anser investmentbanken Nomura.

Hygien- och förpackningskoncernen SCA steg 2,50 kronor till 264. Morgan Stanley har höjt rekommendationen till övervikt från jämvikt.

Riktkursen sätts till 300 kronor. Investmentbanken förväntar sig bättre marginaler från andra halvåret 2005 i tissuedelen och i packningsdelen från 2006.

Dessutom kommer kostnadsbesparingsprogrammet på 1,2 miljarder kronor hjälpa till att stärka marginalerna framöver.

Skogsbolaget Stora Enso föll 1,50 kronor till 103. Investmentbanken Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för aktien till neutral från köp.

Fordonskoncernen Volvo gick fram 5 kronor till 324. Dotterbolaget Volvo IT tar över driften av Skandias stordatorer. Avtalet gäller i tre år och omfattar IT-drift, teknisk support, datalagring, systemövervakning och datakommunikation.

Byggbolaget JM handlades upp 1,50 kronor till 224.

Den starka bostadsmarknaden väntas bestå de närmaste åren, vilket innebär att JM:s resultat kommer att ligga kvar på en hög nivå, skriver Börsveckan.

Rederiet Concordia handlas vid nuvarande aktiekurs till en substansrabatt på cirka 30 procent. Räknat på en fullt realistisk avkastning på investerat kapital bör aktien på sikt lätt kunna värderas i linje med substansen, anser Börsveckan. Aktien ökade 1,30 kronor till 36.

Belysningsföretaget Fagerhult justerades upp 2,50 kronor till 118,50. Om bolaget lever upp till sin långsiktiga vision att fördubbla omsättningen till år 2008 samt leverera marginaler kring 10 procent går det utan vidare att motivera kurser på 170 till 180 kronor per aktie, skriver Veckans Affärer och rekommenderar köp.

Varuexponeringsbolaget HL Display redovisade en förlust på 6,5 miljoner kronor för årets två första månader. Aktien minskade 2,50 kronor till 162. Industrikonsulten Novotek avancerade 90 öre till 23,90 kronor.

När bolaget lyckas rycka upp sig försäljningsmässigt ligger en kurs runt 30 kronor klart inom räckhåll. Under tiden får man en direktavkastning på nästan 5 procent. Aktien är köpvärd, skriver Börsveckan.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG