Måste stöpa om affären

Kuverttillverkaren Bongs refinansiering har reducerat skuldbördan betydligt. Men aktien lockar ändå inte.

VÄNTA. För lite drygt två år sedan synade vi kuverttillverkaren Bong och valde då att avvakta. En kärnaffär präglad av strukturellt minskande efterfrågan, överkapacitet och dålig lönsamhet rimmade illa med en saftig nettoskuld på över 800 miljoner kronor.

Vid årsskiftet blev det till slut en refinansiering där skulder i princip konverterades till aktier. Vid halvårsskiftet hade antalet aktier ökat till 211 miljoner, vilket ger ett börsvärde på knappt 200 miljoner, samtidigt som nettoskulden minskat till 300 miljoner. Refinansieringen till trots framstår Bongs skuldsättning som i högsta laget, då nettoskulden är 4 gånger så stor som ebitda-resultatet. Som jämförelse försöker betydligt mer lönsamma bolag ofta hålla sig under 3.

Operativt fortsätter Bong att tyngas av en fortsatt krympande europeisk kuvertmarknad. Första halvåret var nedgången 8 procent. Bongs senaste kvartalsrapport bjöd inte heller på särskilt inspirerande läsning. Omsättningen under andra kvartalet minskade med 6 procent till 500 miljoner kronor och på rörelsenivå slutade det med en förlust på 8 miljoner. Vd Stéphane Hamelin står fast vid målsättningen om vinst på sista raden för helåret, men medger i rapporten att det är mycket svårt att förutse utvecklingen.

Helt hopplöst är läget inte för Bong då bolaget har annan verksamhet med bättre framtids­utsikter. Problemet är fortsatt att den är för liten och dessutom inte växer. Förpackningsverksamheten stod under första halvåret för cirka 17 procent av koncernens försäljning och tappade 4 procent i omsättning. Investeringar i maskiner som tillverkar pappersbärkassar ska förhoppningsvis kunna rida på en stark europeisk trend där plastkassar hamnat i skottgluggen. Frankrike förbjuder dem och Storbritannien har infört en avgift för att minska efterfrågan på plastpåsar. På den positiva sidan ska också lyftas fram att stora avskrivningar och låga investeringsbehov kan ge Bong ett hyfsat kassaflöde trots mediokra resultat.

I bästa fall lyckas Bong parera den minskade efterfrågan med nya besparingar samtidigt som ett positivt kassaflöde amorterar av på nettoskulden. Då skulle Bong till slut kunna ha utrymme att börja förvärva bolag på den fragmenterade förpackningsmarknaden och på sikt kunna styra koncernen bort från den problemtyngda kuvertverksamheten. Elanders förvärvsresa från problemtyngd tryckerikoncern till snabbväxande logistikkoncern är en bra förebild. Sannolikheten för att Bong ska lyckas med en liknande resa framstår just nu som för liten relativt risken att bolaget snart får nya problem med skuldsättningen. Vänteläget består.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.