”Mat och vin är livet”

När entreprenören Salvatore Grimaldi vill bygga riktigt goda relationer med sina chefer eller kunder bjuder han på vin och låter dem laga mat i hans kök. ''De tar av sig slipsen och talar på ett annat sätt'', säger han.

Salvatore Grimaldi har alltid haft ett stort intresse för vin och mat, men i takt med att han blev äldre och började göra affärer kom just vin och mat att få en alltmer central plats i hans liv.

– När man är ute och säljer sig själv och sina företag är det alltid trevligt att träffas kring mat och dryck, säger han och fortsätter:

– Mat och vin är livet. Jag måste ha båda för att klara av jobbet.

Salvatore Grimaldi är patriot och väljer gärna viner från sitt hemland Italien. Han köper inte sällan viner från Piemonte till Sicilien och Apulien i söder.

– De är spännande genom att de ofta blandar både franska och italienska druvor, säger han.

Salvatore Grimaldi försöker alltid välja bra viner från Italiens olika regioner. En av hans favoriter är italienska Brunello di Montalcino från Toscana.

– Livet är för kort för att dricka dåliga viner, säger han.

Hans vinintresse har alltid gått hand i hand med mat och matlagning. Salvatore Grimaldi lagar mat både ofta och gärna med familjen. När han vill bygga riktigt goda relationer med sina chefer och nyckelpersoner bjuder han inte sällan hem dem till sitt kök.

– När mina affärskontakter kommer hem ger jag dem olika arbetsuppgifter i köket. De blir först lite undrande, men sedan blir de avslappnade, tar av sig slipsen och talar plötsligt på ett helt annat sätt och om helt andra saker. Alla blir engagerade och atmosfären blir sympatisk. Det fungerar som ett bra sätt att bygga goda relationer på, säger han och berättar att både kineser och japaner stått i hans kök och lagat mat.

Om Salvatore Grimaldi haft svårt att komma till ett avslut i en affär så bjuder han gärna på middag.

– Då blir alla avspända och det är mycket lättare att komma fram till ett avslut, säger han.

Han slår inte bara ett slag för italienska viner, utan också för landets kök. Han pekar på att många tror att det italienska köket i första hand är pasta.

– Innan Italien förenades på 1800-talet fanns det 18 olika länder med olika kulturer och därmed olika kök. Jag äter själv mycket kött och fisk, gärna lamm. En grundregel när jag lagar mat är att ha så bra råvaror som möjligt. Mat ska inte konstras till och ska inte blandas ihop med såser. Där skiljer sig det franska och italienska köket åt, säger Salvatore Grimaldi.

Hans intresse för vin har gjort att han sedan fem år är delägare i vinimportören Italwine, som bland annat säljer vin som Rocca delle Macíe, Chianti Classico, Velletri Riserva och Anselmi San Vincenzo Bianco på Systembolaget.

– Vi säljer både goda och prisvärda viner, säger han.

Salvatores lammstek.
6 portioner.
1 lammstek, cirka 2 kg
3 kvistar rosmarin
6 strimlade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
Saften av 1 ½ citron
Salt
Chilipeppar

Be slaktaren bena ur steken och ta bort fettet. Stick på flera ställen hål i steken och stoppa in vitlök i hålen. Marinera köttet cirka 1 timme i en blandning av olivolja, citronsaft, salt och chilipeppar. Ta ur steken ur marinaden och dofta rosmarin över.

Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i ugnen cirka 40 minuter på 200-225 grader (20 minuter per sida). Gör ett snitt i köttet för att kontroller att det är lagom stekt. Stek annars ytterligare i ugnen. Servera lammsteken med en rejäl grönsallad och baguette. Till lammsteken föreslår Salvatore Grimaldi vinet Zanna DOC 1998 från Marche.

Källa: Salvatore Grimaldi – I ständig förändring.

VINTRENDER:

Håkan Larsson, vinskribent Allt om Mat:
” Rosévinet har tidigare varit föraktat, men Systembolaget satsar på bra märken och därmed har roséviner blivit alltmer populära. Det finns ett stort sug efter sydafrikanska viner. Där finns fantastiskt fina viner som är väldigt prisvärda. Man får mycket bättre vin från Sydafrika än från Frankrike för 250 kronor. Och hamstra champagne från 1996, ett lysande år! Prestige- och årgångschampagne kan lagras i mellan 5 och 15 år, och även vanliga standardchampagner blir godare om man lagrar den. Dyrare champagne har mycket god hållbarhet.”

—-
Håkan Larsson tipsar om sina nya favoritviner, varav några lanseras den 4 juli:
Champagne:
Pol Roger, 298 kronor. Systembolagets nummer: 7549. ”Strålande pigg aperitifskumpa som är i högform just nu.”

Vitt:
Plenio Classico Riserva 2001, Italien. 103 kronor. Nummer: 99384. ”Kraftfullt vin, generöst, gott till grillad fisk.”
Trimbach Riesling Cuvée Frederic Emile 2000, Frankrike. 299 kronor.Nummer: 99334. ”Knaspertort, knivskarp syra. Utmärkt till lax och skaldjur. Bör ligga till sig tre till fyra år.

Rött:
Rocca Guicciarda Riserva 2000, Italien. 109 kronor. Nummer 99011. ”Fint till bättre pastarätter och till lamm.
Vergelegen Shiraz 2003, Sydafrika. 199 kronor. Nummer 99266. ”Storartat vin till vilt, mycket kraftfullt.”
Brunello di Montalcino Val di Suga 2000, Italien. 244 kronor. Nummer 42302. ”Elegant vin, stramt men ändå generöst. Bra till nöt, lamm och vilt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco