Matpriserna har rusat 26% sedan hösten 2021

Matpriserna har gått upp rejält i Sverige de senaste åren. Det visar en genomgång som Statistiska centralbyrån, SCB, genomfört.
Matpriserna har rusat 26% sedan hösten 2021 - Scandi Standard
Foto: Kronfågel

Det var i slutet av 2021 som priserna började att stiga. Enligt SCB var uppgångssviten också ovanligt lång. Sedan i november 2021 har priserna stigit med 26 procent, enligt myndighetens beräkningar.

Kaffe, te och kakao samt oljor och fetter är varugrupperna som ökat mest i pris.

”Mellan december 2021 och mars 2023 steg priserna på livsmedel med i genomsnitt 1,5 procent i månaden. Totalt gick priserna upp med 26,8 procent på 16 månader”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter:

”För att sätta ökningen i perspektiv kan man titta på hur det såg ut de närmast föregående åren. Från november 2019 till november 2021 steg livsmedelspriserna bara med 1,8 procent”.

Sedan i våras har priserna både sjunkit och stigit under olika månader. Generellt har det skett en stabilisering. Dagens matpriser sattes enligt Carl Mårtensson under de 16 raka månader då prisökningarna inträffade.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.