Mats Qviberg om polisanmälan: ”En del i HQ:s propagandakrig”

HQ har polisanmält finansmannen Mats Qviberg och hans son Johan Qviberg för osann partsutsaga, skriver SvD. ”Det är en del i det propagandakrig som HQ bedriver”, säger Mats Qviberg till Affärsvärlden.

Enligt polisanmälan anser HQ att Mats Qviberg har ljugit i domstolen om att bolagsstämmopapper skulle ha varit skendokument, upprättade för att skydda en advokat som glömt att hålla bolagsstämma. Det skriver SvD på tisdagen. Skulle finansmannen fällas kan han enligt tidningen riskera upp till två års fängelse.

– Det här är bara en del i det propagandakrig som HQ bedriver, säger Mats Qviberg till Affärsvärlden.

Han är påfallande lugn och påpekar att varken tingsrätten eller hovrätten har tagit upp ärendet och han tror att polisen lägger ner utredningen inom kort.

– Johan och jag har lite olika minnesbilder, det är allt. Att man efter fyra eller fem år inte kommer ihåg allt som har hänt, det är bara mänskligt, säger Mats Qviberg.

Hur känns det?
– Det känns ganska bra, faktiskt. Jag är van. Det här har pågått i fem år nu så det är inget nytt. Det är bara att härda ut ett par år till tills det hela är över.

Enligt SvD har sonen Johan Qviberg också anmälts för att ha ljugit i syfte att styrka faderns uppgifter. Johan Qvibergs uttalanden bedöms som allvarligare och han anmäls för grov mened och riskerar därmed åtta års fängelse.

Mats Qviberg, före detta ordförande i HQ, står sedan tidigare åtalad för grovt svindleri i samband med kraschen i dotterbolaget HQ Bank 2010. Även de före detta HQ Bank-topparna Stefan Dahlbo, Mikael König och Kurt Lönnström åtalas för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. HQ har även stämt Mats Qviberg och revisorsfirman KPMG med krav på drygt 3,7 miljarder kronor.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.