Måttligt moderat bifall
Om det var jubel på moderatstämman i Umeå 1997 när Carl Bildtkommit hem från två år i Bosninen rådde en mer avvaktandestämning i Lärarnas hus på Stora Essingen där åretsmoderatstämma avslutades i söndags. Det är nog bara iungdomsförbundet som Bildts avgång väcker positiva känslor. Deflesta ombuden beklagar att de blir av med sin mega-stjärna somenligt många hade mycket mer att ge.Det var nog en och annan moderat som i sitt stilla sinne tänkteatt det går upp och det går ner i politiken och nu går det nogner. Bo Lundgren är knappast särskilt känd och även om hansuttit i riksdagen i 22 år har han en ganska smal bas: ekonomioch skatter. När valberedningens ordförande Carl Cederschiöld förepartiledarvalet i lördags skulle förklara hur valberedningenkommit fram till sitt förslag sa han att det finns bara en CarlBildt och det finns bara en Bo Lundgren. Då utbröt enskrattsalva eftersom det råkade finnas en Bo Lundgren till isalen, ett ombud från Kalmar län. Inledningsvis är nog BoLundgrens problem att han är ganska vanlig till skillnad frånsin företrädare. En i mängden av okända borgerliga partiledare.
Samma politik
Möjligen blev en och annan moderat förvånad när partiet inleddesin stämma med en lång debatt om segregation och socialtutanförskap. Beslutet blev också att detta ska vara ettprioriterat område. När hela raden av talare framfört sinaåsikter visade det sig dock att det är med den vanligamoderatpolitiken utanförskapet ska bekämpas: sänkta skatter,frihet för den enskilde och egen kraft. Människan kan om intestaten tar över, hävdar ju moderaterna nu liksom tidigare. Iövrigt blev de många stämmodebatterna en genomgång av denmoderata politiken som den känns igen från senare år med tonviktpå ordet frihet.
Problem med Unckel
Även om växlingen av moderatledare gick helt enligtpartietablissemangets planer kom inte alla poster att fördelassom det var tänkt. I samma ögonblick som Carl Bildt den 6augusti meddelade att han inte tänkte ställa upp till omvalförklarade alla moderater man talade med att det fanns trekandidater: Bo Lundgren, Per Unckel och Chris Heister.Men ute i partiet ville man inte ha Unckel. Han uppfattas somför ostrukturerad och var hårdhänt när han var partisekreterare.Chris Heister fick starkt stöd liksom den relativt okändaEU-politikern Gunilla Karlsson. Valberedningen kunde inte göraannat än föreslå Lundgren, Heister och Karlsson. För att få medUnckel hoppas partiledningen att han väljs till gruppledare förriksdagsgruppen. För att få med honom i presidiet beslöt stämmanatt presidiet utvidgas till fyra personer.I moderaterna vet alla att det är tre personer som styr:partiordföranden, gruppledaren och partisekreteraren. Det vartydligen mycket viktigt för partietablissemanget att få med PerUnckel, som anses vara den efter Bildt som har den bredastepolitiska kunskapen i moderattoppen.Mycket talar för att Unckel blir vald till ordförande iriksdagsgruppen även om han inte har den personlighet som engruppledare brukat ha. Han får lära sig att sitta still, sa enmoderat till Affärsvärlden. Den nya moderatledaren ska ocksåutse partisekreterare. En person som många moderater vill ha ärOdd Eiken, informationsdirektör i SAF och 40-årig civilekonom.
BILDTEXT: När Carl Bildt valdes till partiordförande jublade stämman. NärBo Lundgren tog över var mottagandet avvaktande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.