McDonalds ska sälja rysk verksamhet

Hamburgerjätten McDonalds inleder nu en process med att sälja verksamheten i Ryssland efter mer än 30 års närvaro i landet. Det framgår av ett pressmeddelande.
McDonalds ska sälja rysk verksamhet - Russia Ukraine War McDonalds
McDonalds i Ryslsand. Foto: AP Photo/FILE/TT
Beslutet följer bolagets besked í mars att man temporärt stänger ned restauranger och pausar verksamheten i Ryssland mot bakgrund av Ukrainakriget.

Bolaget räknar med att ta en nedskrivning på 1,2-1,4 miljarder dollar.

McDonalds bekräftar tidigare utsikter för 2022 med följande tillägg:

– Rörelsemarginalen förväntas ligga omkring 40 procent som en följd av exiten. Exklusive nedskrivningar och andra kostnader beräknas rörelsemarginalen ligga runt 45 procent (mid-40).

– Exklusive stängningar av samtliga restauranger i Ryssland räknar McDonalds med att expansionen av restaurangnätverket ska bidra med 1,5 procent till Systemwides (alla restauranger som drivs av bolaget och franschise) försäljningstillväxt

– Mer än 1 300 (netto) nya restauranger planeras under 2022.

Bolaget skruvar på årets prognos för kapitalinvesteringarna till omkring 2,1-2,3 miljarder dollar mot tidigare 2,2-2,4 miljarder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.