Med nya förvärv i sikte

Recipharm shoppar globalt. På tre till fyra år ska försäljningen fördubblas. Det klarar bolaget.

KÖP. Kontraktstillverkaren in- om läkemedel, Stockholmsbaserade Recipharm, blev snabbt en småspararfavorit efter noteringen för ganska precis tre år sedan. Från utförsäljningskursen på 72,50 kronor, justerad för fjolårets nyemission, steg aktien med en hundralapp, mer än 130 procent, på bara ett år. Ett överraskande sparpaket fick investerarna att dra öronen åt sig. Kursen föll sakta men säkert tillbaka till dagens nivåer kring 120–130 kronor.

Under den tid då investerarna oroat sig har emellertid Reci­pharm-ledningen, med vd Thoma­s Eldered i spetsen, gjort precis vad den lovat att göra – köpa konkurrenter.

Under fjolåret gjorde bolaget fyra olika förvärv: en anläggning i Italien med en årlig försäljning på knappt 500 miljoner kronor, en indisk kontraktstillverkare med en årlig försäljning kring 400 miljoner kronor, och där­efter två svensk-amerikanska tillverkare med en årlig för­säljning kring 500 miljoner kronor. Priset uppgick till cirka 2,2 miljarder kronor. De olika nytillskotten bidrog under fjolåret med en försäljning på strax över 900 miljoner kronor. Recipharm­s sammantagna försäljning steg i fjol med 1,3 miljarder kronor, eller 38 procent.

Längs den här vägen väntas bolaget vandra framöver också. Fler förvärv ska fördubbla försäljningen till 8 miljarder kronor år 2020:

– Om fem år har vi nått våra övergripande mål, en omsättning 2020 på 8 miljarder kronor. Då har vi även nått våra mjuka mål, och vi kommer att vara ett globalt företag med global täckning så att vi kan ­leverera överallt, säger Thomas Eldered.

Eldered vill förvärva fler företag redan i år. Han säger sig se intressanta möjligheter:

– Vi är inte främmande för att köpa fler företag i Indien. Men om vi tittar mer på tillväxtmarknader skulle jag hellre prioritera något annat land.

Kina?

– Kina är en besvärlig marknad på många sätt. Turkiet är betydligt mer intressant, säger Eldered.

Också i USA väntar han sig expansion.

– Vi har en liten verksamhet med 50 anställda i North Carolina, i ett område där det finns gott om forskning. En alldeles utmärkt start i USA, men vi är inte färdiga där ännu.

Hur har priserna på företag utvecklats under det senaste året?

– Det är relativt stabilt. Ingen dramatisk förändring, men värderingarna har ökat i just USA jämfört med för ett år sedan.

Han menar också att 2017 kommer att bli ett år då bolaget ska utforska de möjligheter som bolagets nya globala organisation ger, med nytillskotten i Indien och USA.

– Vi kan utveckla nya läke­medel när vi nu har utvecklingscentra i Frankrike, Sverige, Italien, ett litet men snabbt växande center i Israel, och så vårt senaste – i Indien.

Eldered ger också ett exempel på när det är fördelaktigare att vara en relativt stor aktör: I november träder nya regler om spårbarhet av förpackningar i kraft i USA. Förpackningarna måste kunna följas från tillverkaren – allt för att minska risken för att falska läkemedel ska dyka upp i apotek eller affärer.

– Grejen är att det här kräver ganska mycket investeringar i produktionen. Men många av våra konkurrenter har inte den finansiella kapaciteten att göra de här investeringarna, så vi ser det som att vi har en konkurrensfördel. Det är ett sätt för oss att vinna nya affärer.

Affärsvärlden rekommenderade köp i januari 2016. Sedan är aktien nästan oförändrad, samtidigt som börsen stigit med nära 20 procent.

Men Recipharm står starkare nu än för ett år sedan. Försäljning och vinster ökar i snabbare takt än tidigare.

Konservativt räknat, med vinstlyft på i storleksordningen 12 procent, alltså mindre än halva fjolårslyftet, så värderas aktien till p/e 25 och 22 för i år och nästa år. Det är inte dyrt för ett bolag som inte bara stakat ut en egen väg i läkemedelsdjungeln, utan som också tycks vara kapabelt att följa den. Riktkurs på ett års sikt är 152 kronor.

Fotnot: Recipharm är ett innehav i Affärsvärldenfonden. Fonden har ägt Recipharm sedan februari 2016 och har 3–5 års placeringshorisont.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight