Meds slår vinstrekord: ”Verkar vara en tävling om flest kvadratmeter”

Meds ökar sin lönsamhet och växer snabbare än marknaden. VD Björn Thorngren säger att nätapoteket är "absolut redo" för att noteras – och slänger kängor åt konkurrenten:
"Vi behöver inte ha en stor lokal bara för att skicka ut en pressrelease om den. Det är som att visa en bild på en stor finlandsfärja för att alla ska tänka 'oj, nu är ni hemma'."
Meds VD
Meds VD Björn Thorngren. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Nätapoteket Meds uppvisade under 2024 för första gången positivt resultat på Ebitda-nivå. Nu släpps det här årets första kvartalssiffror – och trenden med svarta siffror fortsätter.

Resultatet kom in på 5,4 Mkr med en rörelsemarginal på 2,3%. Båda rekord för bolaget.

“Vi har haft en positiv trend och ökat lönsamheten stadigt. För oss har det varit en tydlig trend, men det har varit svårt att prata om det när resultatet fortfarande var negativt. Så det är härligt att det är ute nu”, säger grundaren och VD:n Björn Thorngren till Affärsvärlden.

Vinner marknadsandelar

Björn Thorngren VD Meds
Björn Thorngren. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

I kvartalet omsatte Meds 242 Mkr. Om nätapoteket fortsätter i samma takt rör det sig mot sin första miljardsomsättning för ett helår.

Tillväxttakten ligger på 29% och slår därmed den totala tillväxten för onlineförsäljning av apoteksvaror, som enligt Sveriges Apoteksförening låg på 24% under första kvartalet.

Inte bara det, tillväxten slår även konkurrenten Apoteas 15%.

Skillnaden bör dock sättas i kontextMeds är sex år yngre och ligger 1,5 mdr kr efter i kvartalsomsättning.

“Marknaden växer också, så det förenklar såklart saken. Men vi jobbar stenhårt på att växa och bli bäst, så det är kul att det ger resultat”, säger Björn Thorngren.

Nytt logistikcenter 2026

Sedan 2021 har Meds sitt lager i Västberga. Lokalen är omkring 8000 kvadratmeter stor och enligt VD:n har den kapacitet för att Meds ska kunna växa uppemot 50% till.

“Vi kommer nog att behöva flytta någon gång nästa år. Vi har inget klart, men tittar på olika alternativ och det finns mycket ledigt runt om i Stockholm just nu”, säger Björn Thorngren.

“Det verkar vara en tävling om flest kvadratmeter. Vi behöver inte ha en stor lokal bara för att skicka ut en pressrelease om den. Det är som att visa en bild på en stor finlandsfärja för att alla ska tänka ‘oj, nu är ni hemma'”, fortsätter han i en känga mot konkurrenten.

Apotea, som med cirka 40% har absolut störst marknadsandel bland nätapoteken, har ett 38 000 kvadratmeter stort lager.

Meds största ägare

Meds ägarlista är fylld av fastighetsprofiler. Störst ägare är Corems grundare och VD Rutger Arnhult som enligt Meds äger 17% av nätapoteket. Därefter kommer Björn Thorngren själv med 8%, följd av SBB:s grundare och tidigare VD Ilija Batlijan med 6%.

“Meds passar långsiktiga investerare som föredrar säker avkastning. Att det är just de två som tillsammans med mig är största ägare är väl lite av en slump egentligen. Vi hade bra möten och trivdes tillsammans”, berättar Björn Thorngren.

“Tydlig åsikt” om automatisering

På frågan om det nya lagret ska vara kompatibelt med automatiseringslösningar säger Björn Thorngren nej.

“Vi har en ganska tydlig åsikt som inte är samma som alla i branschen, vi menar att det finns negativa skalfördelar i branschen. Vi har automatiserat packning och sortering men menar att det finns stora fördelar med att inte automatisera allt”, förklarar han.

Enligt VD:n är Meds så pass effektiva att kostnaden för manuellt och automatiserat arbete skulle vara ungefär lika stor. Dessutom har nätapoteket underleverantören Simplex som ansvarar för all bemanning på lagret.

“Man säger att man har ett helautomatiserat lager, men det stämmer inte. Det är fortfarande hundratals människor som jobbar där”, fortsätter Björn Thorngren.

Konkurrenten Apotea är i slutstadiet av att bygga ett till större delen automatiserat lager.

Det låter som att du ger en känga mot Apotea?

“Ja men bland annat.”

Konkurrensen: “Svårt att sticka ut”

I Sverige finns tre renodlade nätapotek: Meds, Apohem och Apotea. Men även många traditionella apotek har en omfattande e-handel. Både statliga Apoteket AB och Altor-ägda Apoteket hjärta har större marknadsandelar än Meds.

Vad är Meds USP?

“Alla nätapotek är återförsäljare, så det är svårt att sticka ut på något extremt sätt. Meds kommer inte ta 100% och det kommer ingen annan att göra heller”, svarar han och fortsätter:

“Vi tror att det viktigaste är att vara riktigt bra varje gång. Då skapar man en återkommande kund. Nu har vi nästan en miljon aktiva kunder.”

Enligt Björn Thorngren gör Meds sina direktköp från omkring 500 leverantörer, och majoriteten av produkterna får nätapoteket in på 24 timmar.

“Absolut redo för en notering”

För tre år sedan snuddade Meds vid börsen. Då förbereddes en direktnotering som sedan ställdes in med anledning att marknadsförutsättningarna hade försämrats “avsevärt”.

Efter att Apotea i vintras gjorde en framgångsrik börsnotering sade Björn Thorngren till Di att han övervägde att återuppta de gamla börsplanerna.

“Sedan den inställda noteringen 2022 har vi arbetat som ett noterat bolag. Så vi är absolut redo för en notering”, säger han nu till Affärsvärlden.

“Men tajmingen måste vara rätt och marknaden stabil.”

Hur skulle du beskriva marknaden nu?

“Som en helt ny värld med Trump. Ena månaden är den stabil, andra är den ostabil. Samtidigt är vår bransch extremt stabil i alla väder.”

Meds första kvartal

Meds Q1 i Mkr 2024 2025
Nettoomsättning 187 241,9
Bruttovinstmarginal 28,50% 28,90%
Ebit -5,3 5,5
Resultat -6,3 5,4
Operativt kassaflöde 8,3 16,7
Källa: Meds

Läs mer:
Apoteas VD: ”Vi gör alla likadant”

Apotea: Uppiggande inledning på året

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Titania