Meli Petersson Ellafi är Årets fotograf – här är hennes bästa Afv-bilder

Afv-kopplade fotografen Meli Petersson Ellafi vann titeln Årets fotograf på den prestigefyllda tävlingen Årets bild. "Det känns helt overkligt", säger hon till Afv.
Meli Petersson Ellafi är Årets fotograf – här är hennes bästa Afv-bilder - WEB_INRIKES
Statsminister Ulf Kristersson delade ut priset för Årets fotograf till Meli Petersson Ellafi vid prisutdelningen för Årets bild på Nalen i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Årets bild-tävlingen prisar varje år Sveriges bästa bildjournalister. På torsdagens gala utsågs fotografen Meli Petersson Ellafi, som bland annat fotograferar för Afv, till Årets fotograf.

“Det känns helt overkligt. Jag nominerades tillsammans med Paul Hansen (DN) och Magnus Wennman (Aftonbladet) som jag har sett upp till sedan jag började fotografera. De har varit mina idoler, och så vann jag”, säger en glad Meli Petersson Ellafi till Afv dagen efter vinsten.

Hon vann för ett projekt om tonårstjejer i ett utsatt område, och om hur de påverkas av våldet i närheten av de kriminella gängen. Bilderna har publicerats i Expressen.

“När de läste upp motiveringen tyckte jag att det lät väldigt mycket som jag. Och det var jag! Jag började gråta av att få det erkännandet – och jag gråter aldrig. Men nu kunde jag inte hålla tillbaka tårarna”, säger Meli Petersson Ellafi.

Tårögd gick hon upp på scen för att ta emot priset – av statsminister Ulf Kristersson som var prisutdelare.

“Jag var helt i chock.”

Prispengar in på sparkontot

Att fotografera för Affärsvärlden, är det annorlunda jämfört med andra fotouppdrag du gör?

“All fotografering handlar om att bygga upp ett förtroende, oavsett om jag fotograferar tonårstjejer i förorten eller gör ett jobb för Affärsvärlden.”

Vad är svårast med att ta bilder för Affärsvärlden?

“Miljöerna kan vara en utmaning, att de kanske inte alltid är så spännande. Men då gäller det för mig att hitta ljuset och försöka skapa annorlunda bilder som inte är så självklara. Det är en rolig utmaning. Sen får jag alltid fin uppskattning av Afv:s redaktion. Det är kul att jobba för er. Ni värnar om bilden.”

Förutom äran att bli Årets fotograf fick Meli Petersson Ellafi ta emot en symbolisk prissumma.

“Pengarna går in på sparkontot för att täppa hålen så här i en lågkonjunktur. Men en middag ute på stan blir det nog för att fira.”

Årets bild har delats ut av Pressfotografernas klubb sedan 1942. Totalt delas 20 priser ut i olika klasser, där Årets fotograf hör till ett av de finaste.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.