Mer att ge efter förvärvet
2018 har onekligen varit de svenska skogsbolagens år. Sektorn har lyfts av en långt gången högkonjunktur och en valutadopad export. Bland årets sektorvinnare hittas Small Cap-bolaget Bergs Timber, vars aktiekurs har rusat med 40 procent i år.
Bolaget har länge varit Stockholmsbörsens enda renodlade timmerbolag. 80 procent av försäljningen går på export till USA och Europa, där Storbritannien är huvudmarknaden.
Bergs är ett av de skogsbolag som har hoppat på konsolideringstrenden inom industrin. I maj i år förvärvade man de baltiska och brittiska delarna från den isländska timmerkoncernen Norvik Timber, som nu också är Bergs huvudägare.
Norvik är sedan tidigare storägare i Bergs, och i och med förvärvet äger de 64,4 procent i bolaget. Avsikten är att reducera ägandet till nivåer understigande 50 procents ägande. Norvik har undkommit budplikt, men de sitter kvar i ett lock up-avtal de kommande två åren.
I och med förvärvet fördubblades Bergs marknadsvärde till knappt en miljard kronor och bolaget blev därmed mer attraktivt för institutionella investerare. Därtill har bolagets risker spridits både geografiskt och verksamhetsmässigt, även om det har tillkommit osäkerhetsfaktorer, inte minst politiska risker, på de nya marknaderna.
Bolaget har gått med förlust flera kvartal i rad under 2016 men redovisade en oväntat stark rapport för det tredje kvartalet för det brutna räkenskapsåret, som presenterades i början av juli. Rörelseresultatet mer än fördubblades till 56 miljoner kronor. Resultatförbättringarna drivs av den ökade försäljningen och effektivitetsåtgärder inom bolaget, men har fått en extra skjuts av prisökningen på bolagets produkter och en gynnsam valutakursutveckling. Förbättringarna har gett en rörelsemarginal på 12,5 procent, vilket är den högsta marginalnoteringen sedan 2007, då aktien toppade på 22,7 kronor.
Sådana rekordmarginaler räknar Bergs inte med i framtiden. Bolaget aviserade i samband med förvärvet nya finansiella mål, och att man över konjunkturcykeln eftersträvar att ha en ebitda-marginal över 7 procent. Givet att konjunkturen håller i sig finns det goda förutsättningar att målet uppnås, inte minst då den globala efterfrågan på sågvirke fortsätter att peka uppåt. Med förvärvet har Bergs sågverkskapacitet nästintill fördubblats och de får därtill kontroll över flera marknader och distributionskanaler. Detta kan i sin tur hålla uppe marginalerna, även om synergierna beräknas komma först om ett par kvartal.
De förvärvade verksamheterna, som historiskt har redovisat en högre lönsamhet än Bergs, räknades in de två sista veckorna i Bergs Timbers tredje kvartal. Verksamheterna bidrog med 92 miljoner kronor till koncernens omsättning på 524 miljoner kronor och med 7 miljoner kronor till rörelseresultatet. Det återstår att se vilka synergier som har kunnat utvinnas för det fjärde kvartalet, när de nya verksamheterna har konsoliderats.
Rapporten för Bergs fjärde kvartal släpps 4 oktober. Ökade integrationskostnader kan ge avtryck i den kommande rapporten, men den starka underliggande marknaden och det faktum att dollarkursen har stigit från 8,8 till 9,1 kronor lär hålla uppe kvartalsresultatet, samtidigt som den framtida valutakursutvecklingen utgör en stor risk för bolaget.
Som alltid i cykliska bolag ligger konjunkturrädslan som en våt filt över aktien. Bergs Timber har inte mer än 20 procents exponering mot den svenska marknaden, och bara en tjugondel av den marknaden är direkt exponerad mot den inbromsade nybyggnationen i Sverige. Varken Brexit-oro eller handelskrig har fått byggtakten att mattas av på bolagets stora marknader i Storbritannien och USA.
Trots årets starka kursutveckling tror Affärsvärlden att såväl Bergs Timber som konjunkturen har mer att ge. På Affärsvärldens prognoser för 2019 handlas aktien till ett p/e-tal på 6, att jämföra med betydligt större Stora Enso på 12 och det mer storlekslika massabruket Rottneros p/e-tal på 6,6.
Det är guld och gröna skogar, både för Bergs och konjunkturen. Affärsvärlden spår att skogshaussen har åtminstone ett gyllene år kvar. Vi ställer oss på köp-knappen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.