Mer lågprishandel till rabatt

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen dubblar exponeringen mot norska lågprishandlaren Europris inför kapitalmarknadsdagen.

Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen köper ytterligare 1 700 Europris-aktier till torsdagens stängningskurs 23,55norska kronor (NOK/SEK 1,0619). Därmed fördubblas Europris vikt i modellportföljen till 7 procent.

MÖJLIG NORDISK LÅGPRISJÄTTE VID HORISONTEN

I förhållande till en ledande position på den norska hemmamarknaden värderas Europris redan lågt på egna meriter.  Bakåtblickande betalas inte mer än 10 gånger rörelseresultatet (ev/ebit) och detta under en tung investeringsperiod.

Därtill byggde bolaget tidigare i år in en smart nordisk konsolideringsoption genom avtalet om delförvärv och möjligt helt förvärv av svenska lågpriskollegan ÖoB. Här fås inköpssynergier från start och en inlåst prislapp på blott 7,7 gånger ebitda, före synergier.

Kombinerat med inköpssamarbete med finländska Tokmanni börjar en potentiell nordisk lågprisjätte utkristallisera sig.

Nu inleds en mer nyhetsintensiv period för Europris med nästa veckas kapitalmarknadsdag, på onsdagen i Oslo. Då ökar oddsen att intresset för det här defensiva lågprisbygget ska ta fart i förvaltarled.

ARISE OCH KASSAN FINANSIERAR

För att finansiera köpet säljs halva innehavet i Arise, vilket minskar portföljvikten i vindkraftsinnehavet till 3 procent. Affärsvärlden Analys+ tro på värdepotentialen i Arise kvarstår, men för Nordiska Värdeportföljen lockar Europris defensiva kvaliteter mer i det korta perspektivet. 1 875 aktier i Arise säljs till torsdagens stängningkurs på 18,35 kronor. På denna del av Arise-positionen realiseras därmed en 48 procentig totalavkastning på sju månader. Portföljvikten i Arise är därefter 3 procent.

Därtill återinvesteras portföljens 1 procentiga kassaandel, som byggts upp av delårsutdelningar under hösten. Kassan är nu återigen noll procent (avrundat).

Portföljfördelningen är därmed som följer (intradag fredag):

Nordiska Värdeportföljen per stängningskurser 2018-11-29 (efter Europris-ökning).PNGNordiska Värdeportföljen per stängningskurser 2018-11-29 (efter Europris-ökning) 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.