”Mest uppenbara börshotet”

Avgörande för hur börsen utvecklas framöver är vinstutveckling och värdering. Nordeas bedömning är att vinsterna fortsätter att öka även 2016. Det skriver Mattias Eriksson, chefsaktiestrateg på Nordea, i sin aktieblogg i dag.

Eriksson skriver vidare att de räknar med att den globala tillväxten uppgår till 3,5 procent och att bolagens fortsatta effektivitetsförbättringar kan komma att lyfta vinsterna.

“Även om en ansenlig del av den förväntade vinstökningen beror på bolagsspecifika faktorer är det avgörande att Europa fortsätter sina förbättringsresa, att den amerikanska ekonomin står stabilt samt att Kina inte kollapsar utan växer ungefär i nuvarande takt även nästa år”, heter det.

En svag krona, lägre räntor och ett fallande oljepris har enligt Eriksson gynnat den exportinriktade verkstadssektorn, vilket anses vara en sektor de bedömer kan driva index nästa år.

“Men utvecklingen blir sannolikt binär i den meningen att konjunkturen antingen utvecklas väl och den här typen av aktier går väldigt starkt, eller att vi får en lågkonjunktur och därmed kraftiga fall i sektorn. Vi ser det förstnämnda scenariot som mest troligt. Sektorn har fallit över 10 procent i december och många verkstadsbolag handlas nu till attraktiva värderingsnivåer”, skriver Eriksson i sitt blogginlägg.

Även banksektorn på Stockholmsbörsen pekas ut som en viktig sektor framöver. De bedömer att bankaktier bör utvecklas svagt positivt nästa år.

“Vi anser att bankerna är attraktivt värderade utifrån den avkastning på eget kapital som vi förväntar oss. Men vinsttillväxten blir sannolikt blygsam kommande år. En viktig faktor som pressar värderingen är oro för att regleringen av sektorn ska hämma utdelningskapaciteten, men samtidigt sänker den hårda regleringen risken i sektorn och höjer inträdesbarriärerna”, reflekterar Eriksson.

Sammantaget anser Eriksson att det mesta talar för att vi fortsätter att se en “måttlig global tillväxt framgent” och att det resulterar i en “blygsam vinsttillväxt och positiv kursutveckling” på Stockholmsbörsen även 2016. Eriksson påpekar dock att flertalet faktorer kan påverka konjunkturen, liksom börsen, negativt.

“Vad kan få konjunkturen på fall? Kanske högre räntor, även om det känns långsökt i dagsläget. Att Kina får problem med tillväxten och banksystemet är det mest uppenbara hotet i dagsläget. Det kraftiga oljeprisfallet kommer att få negativa återverkningar på den globala ekonomin, samtidigt som ett lågt oljepris fungerar som en global skattesänkning och därmed gynnar tillväxten”, skriver han.

Erikssons gissning för 2015 var att Stockholmsbörsen skulle stiga 1-5 procent plus utdelningar. För 2016 bedömer han att det blir “ännu bättre” stöttat av Verkstad.

“Det bygger främst på att verkstadsaktierna lyfter tack vare en hygglig konjunkturutveckling men också på att regleringsivern inte får banksektorn på fall. En lågkonjunktur är (som vanligt) det största hotet för aktiemarknaden men det är inte vårt huvudscenario”, avslutar Eriksson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.