Midway bygger om
Midwayöarna i Stilla havet var år 1942 skådeplats för ett av de stora sjöslagen mellan USA och Japan, där krigslyckan vände för japanerna i andra världskriget.
Midway är också namnet på ett small cap-noterat svenskt industrikonglomerat, grundat i slutet på 1980-talet av finans- och industrimannen Sten K Johnson (1945–2013). Han sägs ha döpt bolaget efter att ha kastat en pil på en världskarta och prickat just Midwayöarna.
Låt oss ta det från början. ”Sten K”, som han ibland kallades i medierna, gjorde sig på 1970-talet känd som ekonom och vice ordförande för intresseorganisationen Aktiespararna och jobbade även inom industriföretaget Trelleborg.
Staten övertog 1979 Kockums förlusttyngda varvsverksamhet, varur investmentbolaget Skåne-Gripen bildades med Sten K Johnson som vd.
Under det offensiva 1980-talet förvärvades en rad bolag inom flera olika branscher. År 1989 köptes en del av dessa företag loss ur Skåne-Gripen och Midway Holding skapades. Sten K Johnson blev inte bara storägare, utan också vd och styrelseordförande, fram till att han avled efter en kort tids sjukdom i januari 2013.
***
Midway har sedan starten bestått av ett antal tämligen självständiga och ofta helägda industrirelaterade dotterbolag utan någon uppenbar verksamhetsmässig beröring med varandra.
Företagen sysslar med allt från att sälja bilar till att producera byggnadsställningar. Konglomeratets resa på börsen betraktades under en längre tid som en framgångshistoria, framför allt karakteriserad av generösa utdelningar till aktieägarna*.
Efter några tyngre år runt millennieskiftet tog verksamheten rejäl fart under den starka konjunkturen i mitten på 00-talet. Sedan inträffade finanskrisen. Midways konjunkturkänsliga och cykliska verksamheter, varav flera exponerade mot byggsektorn, drabbades hårt. Konsekvensen blev att bolaget de efterföljande åren gick med förlust samtidigt som utdelningen ställdes in för första gången år 2012 (och har legat nere sedan dess). Dessutom ökade skuldsättningen till följd av förvärv.
Våren 2013 beslutade styrelsen om en ny strategi för Midway. Styrelsen bestod då bland annat av nye ordföranden Lars Frithiof och ledamoten Jan Bengtsson, som bägge varit med sedan 1990-talet. I styrelsen fanns också Sten K Johnsons son Anders Bergstrand (fullständigt namn: Sten Krister Anders Bergstrand). Planen var att minska skuldsättningen och komprimera verksamheten genom att framöver ha färre men större företag i portföljen. Midway utgjordes våren 2013 av 15 bolag i två segment – handel och teknik.
Efter avknoppningar de senaste åren har antalet portföljbolag reducerats till nio (se faktaruta).
År 2016 valde Peter Svensson, som hade varit vd på Midway sedan 1990, att gå i pension. Till vd-posten rekryterades i stället Sverker Lindberg, som tidigare hade haft ledande befattningar inom Trelleborg och förpackningsbolaget Tetra Pak. Det blev starten på en personalrockad inom Midway. Våren 2017 utsågs Sofia Svensson till ny finanschef efter att Lars Göransson slutade efter 28 år inom koncernen. Lägg därtill att Lars Frithiof, Jan Bengtsson och Anders Pålsson lämnade styrelsen efter årsstämman förra året.
Lennart Pihl tog över ordförandeposten efter Lars Frithiof, som hade haft positionen sedan Sten K Johnsons bortgång. Till ny ledamot valdes även Svante Nilo Bengtsson, som är bolagets näst största ägare och son till Jan Bengtsson (som sitter i valberedningen tillsammans med Sten K Johnsons son Anders Bergstrand och Mats Nilstoft).
Vd:n Sverker Lindberg fick en bra start. I årsredovisningen för 2016 skrev han att bolaget stod på ”solid grund” efter de senaste årens omfattande omstruktureringsprocess, som han bedömde hade kommit till sitt slut.
Också fjolåret började lovande med ett förbättrat nettoresultat under de första sex månaderna jämfört med motsvarande period året dessförinnan. Vd Sverker Lindbergs kommentar i halvårsrapporten kännetecknades av optimism och han skrev att Midway ”efter flera års hårt arbete nu är ett stabilt företag ur finansiellt perspektiv med en skuldsättning som är nere på önskad nivå”.
Men under hösten har nya problem uppkommit för Midway och aktiekursen har backat med ungefär 50 procent sedan i somras.
***
Det började i november med att Midway skickade ut ett kortfattat pressmeddelande. Håkan Axelsson slutade ”med omedelbar verkan” som vd för dotterbolaget Haki, Midwayportföljens viktigaste företag. Haki tillverkar byggnadsställningar och omsätter drygt en halv miljard kronor. Owe Wedebrand, med en bakgrund inom bland annat Stena Adactum och Finnveden Holding, utsågs till tillförordnad vd samtidigt som en genomlysning av Hakis verksamhet påbörjades.
Informationsgivningen till marknaden om det plötsliga vd-skiftet var begränsad. Någon konkret anledning uppgavs inte. Midways vd Sverker Lindberg säger i dag att han och Håkan Axelsson inte var överens om bolagets strategi.
– Vi hade en kontinuerlig dialog om Hakis framtid och kom till en punkt då vi hade olika åsikter. I samband med det valde Håkan Axelsson att lämna, säger Sverker Lindberg.
Vid rapporten för fjärde kvartalet på januari i år meddelade Midway nedskrivningar i Haki. I bokslutsrapporten som släpptes den 9 februari redovisade Midway en sammanlagd förlust på 18 miljoner kronor för fjolåret. Där preciserades också nedskrivningsbehovet i Haki till 47 miljoner kronor.
Summan inbegrep nedskrivningar av kundfordringar ”som beror på en alltför aggressiv tillväxtstrategi med finansiellt svaga kunder” och lagernedskrivningar som delvis ”beror på lagerdifferenser vid inventering”.
Vd Sverker Lindbergs tonläge i rapporten var återhållsamt och han skrev i kommentaren att förändringen av Midway tar ”betydligt längre tid” än tidigare prognostiserat.
Koncernen har tillsatt en utredning om dotterbolaget, och Sverker Lindberg säger att han inte kan utesluta fler engångskostnader. Enligt Sverker Lindberg är Midways affärsmodell en förklaring till att problemen i Haki inte upptäckts tidigare. Under den tidigare vd:n Peter Svensson – som alltså sedan 1990 satt i ledningsgruppen tillsammans med koncernchefen Sten K Johnson – har Midway organiserats utifrån en tydligt decentraliserad affärsmodell med långtgående självständighet för dotterbolagen.
Den modellen har Sverker Lindberg styrelsens uppdrag att ändra på, bland annat genom att framöver implementera en mer aktiv ägarstyrning som tar koncernledningen närmare dotterbolagen. Den förra ledningen hade en annan filosofi.
– Vi ska skapa en stramare affärsstyrning och stärka den interna kontrollen i organisationen. Det är styrelsen tydlig med. Min bild är att även den gamla styrelsen, som jag arbetade under ett tag, förespråkade samma inriktning. Det finns för- och nackdelar med alla modeller. Jag tror dock att en hög grad av decentralisering gör att risken är större för att det kan uppstå situationer som det nu har gjort i Haki, säger Sverker Lindberg.
Anders Pålsson, som satt i styrelsen åren 2013–2016 och som avgick på egen begäran efter årsstämman förra året, menar att Midways struktur med flera små och i hög grad självständiga dotterbolag utan koppling till varandra har tjänat aktieägarna dåligt de senaste åren.
– Den tidigare ledningen i bolaget var enligt min uppfattning för långt ifrån verksamheten och det fanns brister i styrningen av portföljbolagen. Den dåvarande ledningen valde att ge portföljbolagen ganska fria händer i strategiska och operativa frågor, vilket inte har fungerat när tempot på marknaden har ökat och konkurrenssituationen skärpts. Den dåvarande styrelsen påtalade dessa brister.
Den förre vd:n Peter Svensson säger att han inte håller med i kritiken om att den tidigare ledningen stod för långt ifrån dotterbolagen eller gav dem för mycket självständighet.
– Sten K och jag beslöt på 80-talet att vi skulle ha en decentraliserad modell och att fördelarna med en sådan övervägde nackdelarna. Den fungerade också bra genom åren. Jag vill inte påstå att vi släppte dotterbolagen för långt. Jag är inte insatt i frågan med Haki, men kan säga att problem även kan uppstå i centraliserade organisationer.
Mot slutet av Peter Svenssons tid i bolaget förespråkade även han en annan affärsstyrning.
– Jag vill definitivt inte påstå att det fanns någon oenighet mellan mig och styrelsen. Om någon individ säger något annat har denne inte lyssnat eller förstått.
Midwayportföljen har fler dotterbolag som brottas med motgångar. Släpvagnstillverkaren Midtrailer, bilåterförsäljaren Gustaf E Bil och Sporrong (som är inriktat på produktion av medaljer och pokaler) levererade svaga resultat under fjolåret. Verkstads- och industribolagen Sigarth och Stans & Press uppvisade god tillväxt, men med sjunkande marginaler.
För ett par år sedan hade Midway för avsikt att avyttra Midtrailer och Sporrong, men försäljningen avbröts med anledning av de villkor som marknaden erbjöd. Frågan är om koncernen framöver kommer att göra fler avknoppningsförsök. Sverker Lindberg är förtegen.
– Just nu utvecklar vi Midways nya affärsstrategi. Min generella syn på saken är dock att man måste göra något med ett bolag om man äger det, hitta synergier eller skapa nya produkter. Kan man inte det, så ska man sälja. Vi återkommer till hur vi ska göra i detalj med innehaven.
För att finansiera omställningsarbetet gav Midway under 2014 ut ett förlagslån på 98 miljoner kronor. Lånet löper med en årlig ränta på 6 procent och ska betalas tillbaka den 30 juni nästa år. Fram till dess har långivaren möjlighet till konvertering av lånet till aktier mot en konverteringskurs på 20 kronor. I nuläget ligger Midways aktiekurs långt under detta. Sverker Lindberg vill inte kommentera om det kan bli aktuellt med nyemission.
– Vi kommer att titta på olika alternativ i god tid innan konvertibeln löper ut.
Trots de senaste årens resultatmässiga kräftgång och trots att förändringsprocessen drar ut på tiden, tror Sverker Lindberg på en ljus framtid för bolaget. Det återstår att se om den nya ledningsgruppen kan finna en lösning på den komplicerade uppgiften och ta Sten K:s livsverk till nya höjder.
– Jag vill inte lämna några prognoser, men jag är inte nöjd med att städarbetet tar så lång tid. Det tar dock tid att förändra ett bolag och just nu är vi på väg framåt.
Bilar och byggställningar
Omsättning: 1,6 miljarder kronor (räkenskapsåret 2017).
Nettoresultat: Minus 18 miljoner kronor.
Vd: Sverker Lindberg.
Största ägare: Familjen Bergstrand och familjestiftelser via Tibia Konsult (50,3 procent av rösterna), Familjen Bengtsson genom bolag (24,8 procent av rösterna).
Om verksamheten: Midway är ett industrikonglomerat som består av nio rörelsedrivande bolag uppdelade inom två segment – teknik och handel. Byggnadsställningstillverkaren Haki är det största dotterbolaget med en försäljning på drygt en halv miljard kronor. I portföljen finns också bland annat bilåterförsäljaren Gustaf E Bil, släpvagnsproducenten Midtrailer, legotillverkarna Landqvist Mekaniska och Stans & Press samt industribolaget Sigarth. Utöver dessa äger Midway även Sporrong, Fas Converting och Normann Olsen Maskin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.