Miljardärerna blir allt fler men allt mindre förmögna

Antalet dollarmiljardärer steg till rekordhöga 2 089 under 2014, men miljardärernas sammanlagda förmögenhet minskade samtidigt.

I fjol steg antalet dollarmiljardärer i världen med 222 till 2 089 stycken. 341 miljardärer tillkom medan 95 före detta miljardärer fick lämna listan. Det skriver CNBC och hänvisar till Hurun Global Rich List 2015.

Många av de nya miljardärerna hör hemma inom teknologisektorn.

Världens tre rikaste män – Bill Gates, Carlos Slim och Warren Buffett – har sammanlagt 244 miljarder dollar, vilket är en ökning med 52 miljarder under året. Av de tre är Gates rikast, med en förmögenhet på 85 miljarder dollar.

Totalt sett minskade världens dollarmiljardärers förmögenhet med 1,5 procent, till 6 700 miljarder dollar, och 869 av världens 2 089 dollarmiljardärer fick se sin förmögenhet minska under året.

Det är speciellt avmattningen på flera tillväxtmarknader som har påverkat miljardärernas minskade förmögenheter. Hela 60 procent av Rysslands miljardärer såg sina förmögenheter minska under 2014.

Indien har också gått om Ryssland på listan över länderna med flest dollarmiljardärer. Leder listan gör USA, med 537 stycken. Tvåa på listan kommer Kina, med 430 stycken och därefter kommer redan nämnda Indien, med 97 dollarmiljardärer. Ryssland kommer på en fjärdeplats med 93 stycken.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.