Miljardsmäll hotar Skandia

Beskedet att Skandia Liv ska undersöka möjligheten att omförhandla det tolvåriga kapitalförvaltningsavtalet med DnB döljer sprängsstoff. Det kan leda till att Skandias försäljning av kapitalförvaltningen, SAM, till DnB backas. Något som kan kosta Skandia miljardbelopp.

Beskedet från Skandia Liv kommer 24 timmar efter det att Otto Rydbeck lagt fram sin utredning kring Skandia. Bland en av slutsatserna som då presenterades var att styrelserna i moderbolaget Skandia och livbolaget borde enas om att livbolaget inte ska söka kompensation från de interna affärer som utreds mellan de två bolagen. Istället rekommenderar Otto Rydbeck att ”bolagen ska samarbeta i syfte att hålla de personer som skadats de båda bolagen ansvariga”. Moderbolaget åtar sig därför att jaga Skandia Livs förre ordförande Jan Carendi för hans osjälvständiga agerande gentemot moderbolaget. Eventuella pengar ska tillfalla livbolaget.

Otto Rydbecks resonemang haltar. Det är svårt att se hur skadestånd ska kunna utkrävas av Jan Carendi när moderbolaget samtidigt hävdar att ingen part blivit lidande.

Pulvriserade argument
Beslutet från livbolaget att söka omförhandla det tolvåriga avtalet pulvriserar Otto Rydbecks rekommendation helt och hållet. Livbolaget har låtit två jurister, advokat Jan Ramberg och advokat Daleus, gå igenom det tolvåriga avtalet. De har tagit fasta på att längden på avtalet både var onormalt lång och inte marknadsmässig.

-Vi lutar oss på avtalslagen som säger att det kan vara möjligt att jämka avtalsvillkor som är oskäliga avseende tillkomst och förhållanden i övrigt, säger Jan Ramberg. Det handlar om paragraf 36 i avtalslagen, en sällan använd paragraf som trots det kan vara tillämplig.

-Vi tror att våra chanser att vinna ett skiljemål är mer än femtio procent. Det viktiga är att gå vidare så att vi får all information på bordet och vet vad folk egentligen sagt och hur de agerat. Vi vill exempelvis veta hur DnB värderade avtalets längd, säger Jan Ramberg.

Vid en omförhandling så kan frågan sluta hur som helst. Eftersom det är moderbolaget Skandia som fått betalt för kapitalförvaltningsavtalet, och inte livbolaget, så får DnB isåfall vända sig dit istället för att jämka köpeskillingen nedåt. I extermfallet kan det leda till att hela affären backas.

”DnB:s problem”
DnB betalade 3,2 miljarder kronor för SAM, Skandia Asset Management. För moderbolaget Skandia blev reavinsten två miljarder kronor.

Skandia Livs ursprungliga kapitalförvaltningsavtal med moderbolaget Skandia var tvåårigt. Moderbolaget sade upp det till omförhandling hösten 2001. Därefter beslöt parterna, läs moderbolaget, att livbolaget istället skulle teckna ett tolvårigt avtal. Parterna skrev under ett sådant avtal den 7 januari 2002. Samma dag förde moderbolaget över avtalet på dotterbolaget SAM. När sedan SAM dagen efter såldes till DnB ingick alltså avtalet i paketet. Det är därför som livbolaget nu stämmer DnB och inte moderbolaget Skandia.

-Att DnB äger ett avtal som kanske inte är korekt framtaget är deras problem. De är vår motpart, säger Lars-Eric Ericsson, Skandias ordförande.

Och vad hände med den där pakten som Otto Rydbeck och moderbolaget Skandias styrelse tänkt sig? Den vill den nya liv-ledningen inte kännas vid alls. Intressant i sammanhanget är att Björn Björnsson, moderbolagets Skandias nye ordförande, i går valde att lämna sitt styrelseuppdrag i livbolaget. Han kan, om han motsätter sig livbolagets agerande, välja att sparka styrelsen och ledningen, dvs både Lars-Eric Ericsson och nye vd Urban Bäckström.

För moderbolaget är det enda rimliga att föregripa ett skiljeförfarande mellan livbolaget och DnB. Kanske kostar det moderbolaget en halv miljard kronor. Sedan kan man gå vidare och jaga Jan Carendi i allefall. Eftersom Skandias aktiekurs rusar just nu är läget därtill väldigt gynsamt för en uppgörelse. En halv miljard kronor motsvarar femtio öre per aktie. Och aktien handlas till 28 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.