Miljardvinst för Guvor efter oljeterminalsförsäljning

Enligt dokument inlämnade i Singapore gjorde oljehandlaren Gunvor en vinst på 1,7 miljarder dollar i samband med att företaget sålde en majoritetsandel i sin oljeterminal Ust-Luga i Finska viken. Det skriver Financial Times.

Gunvor, som leds av svensken Torbjörn Törnqvist, meddelade affären i mitten av juli.

Det rör sig om en post på 74 procent som köps av Andrei Bokarev, en miljardär som har intressen i allt från kol till järnvägar. Resterande ägande om 26 procent kommer Gunvor att behålla.

Företaget avslöjade inga detaljer kring affären när den offentliggjordes men då företaget har obligationer noterade i Singapore framkommer vissa uppgifter därifrån. Obligationer som Gunvor redan delvis köpt tillbaka, och avser köpa upp helt i samband med försäljningen av oljeterminalen.

Gunvor skakades förra året när USA införde sanktioner mot Gennadij Timtjenko, Törnqvist dåvarande kompanjon, för misstänkta kopplingar till Rysslands Vladimir Putin. Gunvor har hela tiden förnekat kopplingar till Kreml och Putin, men Timtjenko valde till slut att sälja sitt ägande på 43 procent till Törnqvist.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.