Miljonsmäll för Nordnets kunder när oljebolag rasar 70 procent

(Uppdaterad) Norwegian Energy Company, Noreco, sjunker som en sten på Oslobörsen i dag. Två av storägarna är Nordnet och Nordea.

Det norska oljebolaget Noreco faller handlöst på börsen under onsdagen. Aktien är klockan 12.25, svensk tid, ned drygt 70 procent.

Kursraset kommer efter att bolaget meddelat att det tvingas göra nedskrivningar på närmare 800 miljoner norska kronor.

– Det innebär att 45 procent av det bokförda kapitalet kan försvinna, säger analytikern Øyvind Hagen, på AGB Sundal Collier, till dn.no.

Noreco äger bland annat 20 procent i Lundin Petroleums licens PL490 i Barents hav.

Två av storägarna i Noreco är bankerna Nordnet och Nordea.

Enligt Norecos hemsida äger Nordnet Pensionsforsikring närmare 46 miljoner aktier i det norska bolaget och Nordnet Bank närmare 29 miljoner.

Det stämmer däremot inte enligt Nordnet. I stället uppger nätbanken att de äger en hundradel av antalet. Det vill säga Nordnet Pensionsforsikring äger närmare 460 000 aktier och Nordnet Bank närmare 290 000 stycken.

Sammanlagt har värdet på aktierna alltså fallit med 4,3 miljoner norska kronor, närmare 4,9 miljoner svenska kronor.

Nordea Bank Danmark har därmed cirka 260 000 aktier i Noreco. Värdet har fallit med drygt 1,5 miljoner norska kronor, närmare 1,7 miljoner svenska kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.