Misskött Investor lockar
Kalla det ironi, eller bara häpnadsväckande, men förmodligen var det fler än undertecknad som lyfte på ögonbrynen när Marcus Wallenberg häromveckan hävdade följande:
– Ibland fokuserar marknaden för mycket på balansräkningarna och det talas väldigt mycket om var man kan göra extra utdelningar. Jag tycker att det pratas för lite om hur pengarna kan användas för att stärka bolagens konkurrenskraft.
Ursäkta. Är det verkligen samma person som direkt och indirekt är ägare i och styr bolag som Atlas Copco, Stora Enso och Gambro – bolag som gjort de mest misslyckande förvärven i svensk industrihistoria, just “för att stärka sin konkurrenskraft”?
Ja.
Med den vetskapen är orden inte så lite förbluffande. Fast kanske Marcus Wallenberg bara menar väl, ingen vettig människa kan väl säga emot honom, kanske känner han pressen på de egna portföljbolagen, i så fall är det bra. Ty hela Investors portfölj är fylld av potentiella extrautdelare; Atlas Copco, Electrolux och Scania är de mest självklara, men även Gambro och SEB är högst tänkbara kandidater.
Och att det talas om extrautdelningar i dessa bolag är inget negativt, tvärtom. Det är ett tecken på att bolagen mår bra, har sparat, amorterat och är övergödda. Det är också ett tecken på att Investors portfölj faktiskt ser ganska bra ut för närvarande.
Bortsett från ovanstående bolag – alla utom Atlas Copco har rekommenderats i Affärsvärlden under hösten – består portföljen framför allt av Astra Zeneca och Ericsson. Läkemedelsbolaget har haft en del motgångar, men aktien har nu kommit ner på en nivå som gör den ganska attraktiv och åtminstone inte så riskabel längre.
Ericsson å sin sida går som tåget och där är frågan snarare om det kan fortsätta på det här sättet. Fast dyr är aktien inte. Astra Zeneca, Ericsson och SEB står för halva Investor. Någon optimal portfölj är det inte, men nedsidan i de tre bolagen är begränsad. Risken i hela Investor är också betydligt mindre än för två år sedan, eftersom investmentbolaget amorterat skulder och numera har en nettoskuld på bara 16 miljarder kronor, 15 procent av tillgångarna.
Lite spännande är också portföljen med nya investeringar, som motsvarar 11 procent av tillgångarna. Plötsligt sitter Investor nämligen med trumf på hand, eftersom marknaden översvämmas av för mycket kapital och för få tänkbara objekt. Det i kombination med ett bättre klimat för framtidsbolag gör att Investor i många fall kommer att göra stora reavinster de närmaste åren när dessa bolag kan säljas.
Även om man väljer att sätta ett nollvärde på den omtalade operatören 3 och bara räknar med att Investor får tillbaka hälften av lånen som ställts ut till bolaget är portföljen attraktiv. Och ändå är rabatten en bra bit över 30 procent. Det är värst av börsens 10 investmentbolag.
Varför?
För att bolaget inte sätter aktieägarna i första rummet. Det är ingen slump att varken Öresund eller Ratos har någon rabatt eftersom bolag som styrs med känslor och långsiktiga, oklara åtaganden straffas. Det gäller Investor såväl som Industrivärden och Kinnevik. De som är känslokalla och bara bryr sig om pengar belönas.
I Investors fall handlar det om politiska hänsyn som gör att bolaget inte kan agera optimalt. Ett exempel är den långa symbiosen med socialdemokraterna. Ett annat de stora lönerna till familjemedlemmarna och forna direktörer.
Men inräknat allt detta och inräknat de höga förvaltningskostnaderna, som ifall de åsätts ett p/e-tal på 10 gör att 5 miljarder kronor ska dras av från substansvärdet, har aktien en för hög rabatt. Och eftersom den underliggande portföljen har en ljus framtid är det skäl nog för att köpa aktien. I alla fall kortsiktigt.
_____________________________________
Investors
portfölj
Bolag Värde, mdr kr
Ericsson 18,6
Astra Zeneca 17,6
SEB 15,8
ABB 9,1
Atlas Copco 9,1
Gambro 5,4
Scania (inkl. Ainax) 5,9
Electrolux 2,3
Saab 2,2
OMX 1,1
WM-data 0,9
Nya investeringar 11,9
Övrigt* 6,7
Nettoskuld -16,1
Totalt substansvärde 90,7
Börsvärde 60,0
Rabatt i procent 33,8
*I posten ingår aktieägartillskottet i 3 på 1,6 miljarder kronor liksom lånen till samma firma som uppgår till cirka 3,3 miljarder. Plus Grand-gruppen och annan verksamhet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.