Misstänkt penningtvätt genom Nordea

Det ska ha gjorts suspekta transaktioner på cirka 1,5 miljarder kronor genom Nordea, enligt en amerikansk bankläcka. Det rapporterar det finländska tv-bolaget Yle, enligt SVT.
Foto: Jessica Gow /TT

Transaktionerna via storbanken ingår i de totalt 17 000 miljarder kronor i suspekta betalningar som gjorts via banker världen över. Informationen kommer från nyhetssajten Buzzfeed som fått ta del av dokument och skickat vidare dessa till det internationella journalistnätverket ICIJ, där SVT ingår.

I Nordeas fall ska man ha varit en av flera banker i en betalningskedja. Penningflödena förekom mestadels under 2013-2017 och Nordea visste inte alltid vilka kunderna var.

Som exempel nämns en förfrågan från Deutsche Bank om vem ägaren är till kunden Somitekno, ett bolag i skatteparadiset Brittiska jungfruöarna, på vilket Nordea svarar att kunden vägrat uppge den efterfrågade informationen. Yles granskning visar att det handlar om en kazakisk affärsman, Igor Bidilo, som gjort mångmiljardaffärer med ryska statsägda bolag.

Nordea har tidigare fått böta 50 miljoner kronor för att inte ha stoppat misstänkt penningtvätt, enligt Finansinspektionen.