Mobilbolagen pantenterar strålningsskydd

Mobiltelefontillverkarna har de senaste åren i tysthet tagit fram och sökt patent för olika produkter som ska minska strålningen från telefonerna, trots att de hävdar att den är ofarlig. De uppgifterna ska nu användas som bevis i stora skadeståndsprocesser som väckts mot mobilbolagen.

Enligt brittiska The Times har både Motorola, Nokia och Ericsson ansökt om olika patent för utrustning som ska skydda användarna från strålningen.

”Det är konstigt och mycket tankeväckande. Om det är så ofarligt som de påstår borde det ju vara ofarligt att gå ut och berätta om forskningen. Men i själva verket vet alla seriösa tillverkare idag att det finns potentiella och bevisade hälsorisker med mobiltelefonin. Men liksom i andra branscher tidigare kommer lösningarna först när bevisläget blivit tillräckligt kärvt”, säger Olle Johansson, forskare på mobiltelefonins effekter vid Karolinska Institutet till Ekonomi24.

I en amerikansk patentansökan skriver Nokia att orsaken till att man tagit fram de produkter man vill patentera är att “det antydits att långvarig exponering för radiovågor kan leda till elakartade tumörer”.

I själva verket är frågan ett hett debattämne inom den vetenskapliga världen.

Enligt ena lägret har man inte lyckats påvisa någon koppling mellan cancer och mobiltelefoni. Andra hävdar motsatsen.

”Det är nonsens. Du kan snabbt få fram minst 500 referenser till studier om effekter av mobiltelefonin, varav flera är mycket skrämmande. Ett problem är att skadorna inte uppkommer förrän efter mycket lång tid, kanske decennier”, säger Olle Johansson.

Det anses idag i alla fall klarlagt att mobiltelefonstrålningen påverkar hjärnan på en rad olika sätt.

De inlämnade patenten visar att mobiltelefontillverkarna forskat på strålskydd i åtta år. Att de gjort det samtidigt som de utåt hävdat att det inte finns någon hälsofara med mobiltelefonerna oroar nu många.

”Det här bekräftar att mobiltelefontillverkarna tar risken för hälsoproblem betydligt mer allvarligt än vad de velat erkänna”, säger Alasdair Philips i den brittiska konsumentorganisationen Powerwatch.

Tillverkarnas patent ska nu användas i en rad skadeståndsprocesser som inletts mot mobiltelefonföretag ibland annat USA.

Där har en neurolog stämt operatörer som Bell Atlantic och Vodafone men också leverantörer som Nokia och Ericsson på miljardbelopp för att ha orsakat hans hjärntumör.

En rad andra processer pågår och stämningar förbereds också ibland annat Storbritannien.

Men mobiltillverkarna förnekar att det finns en motsägelse mellan deras officiella hållning och forskningen kring produkter som skyddar mot strålning.

”Det finns ingen motsättning här. Patenten pratar om ´antydningar´ om hälsorisker. En tredjedel av våra anställda sysslar med forskning och utveckling och det är naturligt att då ansöker om patent”, säger William Plummer till tidningen.

Michael Westmark, Ericssons ansvarige för hälsofrågor håller fast vid bolagets officiella linje.

”Givet tillgängliga vetenskapliga data finns det ingen koppling mellan mobiltelefonanvändning och skadliga hälsoeffekter.”

Enligt Olle Johansson finns det redan ett antal strålminskande produkter på marknaden från mindre företag och han tror att telekomföretagen själva kan komma att presentera en lösning. Men det behöver inte betyda att människor blir skrämda.

”Det som oroar är inte farliga produkter för det har människor lärt sig att hantera, allifrån knivar till bilar. Men det som verkligen oroar är om det kommer fram att man kände till farorna men inte berättade. DÅ har man nämligen inget eget val.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight