Moderna testar vaccin designat för att bättre skydda mot sydafrikansk mutation

Amerikanska bioteknikbolaget Moderna har skickat doser av sitt uppdaterade coronavaccin till National Institutes of Health, NIH. Den nya vaccinvarianten har designats för att bättre skydda mot den sydafrikanska virusmutationen som ska vara mer smittsam än den ursprungliga varianten.
Moderna coronavaccin
Foto: AP Photo/Hans Pennink/TT

Moderna har tidigare upptäckt att dess befintliga två doser ger ett något svagare immunsvar mot den sydafrikanska virusvarianten. Man har därför beslutat att fortsätta vidareutveckla vaccinet.

”Moderna har åtagit sig att göra så många uppdateringar av vårt vaccin som krävs tills pandemin är under kontroll. Vi hoppas kunna visa att förstärkningsdoserna, om det behövs, kan göras vid lägre dosnivåer så att vi kan tillhandahålla många fler doser till världssamfundet under slutet av 2021 och 2022 om det behövs”, sade bolagets VD Stephane Bancel, enligt CNBC.

Vaccinet, som Moderna kallar mRNA-1273.351, är nu redo för kliniska tester i tidig fas för att utvärdera om den kan användas som en förstärkning mot den nya virusvarianten från Sydafrika som är mer smittsam än den ursprungliga virusvarianten.