Modernas vaccindata ifrågasätts av experter

Experter ifrågasätter Modernas vaccindata efter att bolaget gått ut i måndags och sagt att fas 1-testerna varit lyckade.
Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT
Till Stat News uppgav experterna att de tyckte att Moderna inte gav tillräckligt med viktig data för att bedöma att detta stämmer. Överlag släpptes lite information från bolaget och det som kom ut var mest i form av ord, snarare än data vilket är av störst intresse för forskare, menar experterna.

En annan faktor att väga in är också att myndigheten Niaid (National Institute for Allergy and Infectious Diseases), som samarbetar med Moderna kring ett vaccin, valt att hålla tyst. Det är ovanligt för myndigheten som gillar att offentligt gå ut med nya upptäckter.

I resultaten uppgav Moderna att antikroppar mot coronaviruset hade uppstått med samtliga kandidater efter att vaccinet tagits. Men nu visar det sig att bolaget tagit ut blodprover bara två veckor efter en andra vaccindos.

”Det är alltför tidigt. Vi vet inte om dessa antikroppar är uthålliga”, sade Anna Durbin, vaccinforskare på John Hopkins University.

När Moderna gav beskedet om den lyckade fas 1-studien ledde det till ett glädjerus på världens börser i måndags. De nya uppgifterna om experternas skepsis kom dock att leda till en snabb nedgång på USA-börserna under sista handelstimmen på tisdagen. Moderna kom att backa 10 procent, och tappade ytterligare 6 procent under efterhandeln.