”Modernt slaveri i byggbranschen”

Entreprenören Jessica Löfström verkar för ökad jämställdhet inom entreprenörskap och sjysta villkor inom byggsektorn.
”Modernt slaveri i byggbranschen” - jessica-lofstrom-700_binary_6969120.png

För två år sedan under Almedalsveckan var Jessica Löfström initiativtagare till 17-nätverket.

– Då fick jag veta att vi bara var 17 kvinnor i Sverige som äger och leder bolag som omsätter mer än 50 miljoner kronor. Det kan inte stämma, tänkte jag, och sedan började jag leta och fann att vi var fler, säger Jessica Löfström i podden Affärsvärlden.

Bakom grundandet av nätverket finns även entreprenörerna Maria Mattsson Mähl, Lena Apler, Anna Bråkenhielm och Monica Lindstedt. Nätverket har vuxit sedan start, de är nu dubbelt så många och tio nya grundare är på väg in.

I dagsläget omsätter företagen i 17-nätverket nio miljarder kronor, och målet med att vara ett nätverk är just att bli en maktfaktor som kan vara med att påverka. En konkret sak som Löfström vill förändra för att nå målet om fler kvinnor som företagsledare är det måste finnas fler kvinnliga investerare – från affärsänglar till storspelare inom private equity-industrin.

– Det behövs för att få in mer kapital till kvinnliga entreprenörer. De som investerar mycket är ofta män och män har lättare att investera i andra män så vi behöver få in fler kvinnor som investerare. Det är avgörande att det kommer in fler kvinnor på de positionerna, säger hon i podden Affärsvärlden.

Jessica Löfström är själv en serieentreprenör och är grundare av ett bemanningsföretag inom byggsektorn, Expandera Mera med en omsättning på drygt 75 miljoner kronor. Tanken är att bemanningsbolaget ska kunna fungera som ett nav för byggarbetare inom en bransch som är full av stora projekt som måste bemannas. Med åren har hon upptäckt ett utbrett byggfusk i byggbranschen som består av underentreprenörer till underentreprenörer till underentreprenörer.

– Det förekommer trafficking på våra byggbolag. Jag har själv träffat några som sover på madrasser i förorter, som äter burkmat från hemlandet eftersom de inte har råd att köpa mat i Sverige, säger hon.

Många av de som arbetar svart har sökt sig till Expandera Mera, säger Löfström.

– Men vi har inte möjlighet att anställa folk utan arbetstillstånd och som vistas här illegalt och våra medarbetare är ofta flerspråkiga och på så vis får de information. Men detta är modernt slaveri.

En som arbetar på byggen har en snittlön på cirka 220 kronor i timmen, medan en person som är här illegalt har runt 30 kronor i timmen.

Skulle man på ett lagligt sätt kunna globalisera byggbranschen?  

– Jag skulle väl tycka det vore bra att få in nyanlända i arbete innan man tar hit förslavade arbetare, säger Jessica Löfström i podden och fortsätter:

– Men byggföretagen har verkligen inte varit lösningsorienterade eller innovativa här. Och därför har vi på bemaningsbolaget startat ett nytt affärsområde för att få in dem i arbete. Det finns extremt mycket pengar i omlopp. Mellanskillnaden mellan de som arbetar svart och vitt hamnar ju någonstans och gynnar de som arbetar i byggindustrin med allt ifrån mutor och på flera andra sätt. Det finns stora systemfel som gör att detta bibehålls.

Lyssna mer i podden Affärsvärlden här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.