Monopolets målvakt

Möt Svenska spels Bengt Palmgren, chefjuristen som har ett av landets svåraste jobb.

Foajén till Svenska Spels kontor i Sundbyberg ser ut som och är en spelbutik. Intill den lite halvgrå receptionen där besökaren anmäler sig kan man i en färgglad kassa köpa en kopp kaffe och Trisslott.

Det är ett modernt offensivt spelföretag som också har uppdraget att skydda sina kunder.

Chefsjurist Bengt Palmgren håller med om att Svenska Spel har många olika roller.

– Vi lever i ett gränsland mellan juridik, politik, socialt ansvar och ekonomi, säger han.

Den svenska spelmarknaden har expanderat kraftigt de senaste åren och omsätter i dag nästan 40 miljarder kronor. Nya spelformer etableras nästan dagligen och nya aktörer försöker från olika håll slå sig in på den svenska spelmarknaden.

Samtidigt hotas det svenska spelmonopolet av EU, sägs det i varje fall. Och politikerna, vad de vill är inte alltid så lätt att veta. Ena dagen vill de ändra spelplanen, nästa vill de sälja bolag och nästa igen föreslår den tidigare statsministern Göran Persson att staten ska skänka bort sitt största spelbolag, Svenska Spel.

– Får vi bara reda på vad politikerna verkligen vill så faller allt det andra på plats, säger Bengt Palmgren med ett något luttrat tonfall.

Statligt ägda Svenska Spel har ingen lätt roll. Det är den största aktören på den svenska spelmarknaden och arbetar aktivt för att behålla både sin position och lönsamhet. Varje ny produkt måste vara väl anpassad till gällande lagar och regler men riskerar ändå att få såväl politisk som medial kritik.

Är det svårt att driva en affärsverksamhet när politikerna vill så olika saker?

– Jo, vi känner naturligtvis av att vi är ett helägt bolag till staten. Det finns politiska förtecken i hela spelverksamheten, speciellt nu, säger Bengt Palmgren.

Hur mycket påverkar politiken ditt dagliga arbete som jurist?

– Som jurister måste vi ju hela tiden tolka vad som ligger i ägarens uppdrag och det är inte alldeles uppenbart, åtminstone inte om det kokar ner till enskilda produktkampanjer. Svenska Spels styrelse gör visserligen en tolkning av uppdraget varje år men det betyder inte att allt sedan är svart och vitt.

Vad anser du om medias bevakning av Svenska Spel?

– Bevakningen är omfattande. Det är viktigt att ett statligt bolag med den särställning som Svenska Spel har granskas, men ibland är inte medias beskrivning riktigt rättvis. Ett sådant exempel är Svenska Spels marknadsföring som ofta beskrivs som omfattande utan att tidningarna samtidigt redovisar hur det ser ut på resten av spelmarknaden.

I december ska den statliga spelutredaren Jan Nyrén presentera sina förslag om den framtida svenska spelmarknaden. En av de lagar som är i fokus är den svenska lotterilagen.

Vad anser du om den svenska lotterilagen?

– Som de allra flesta andra bedömare anser jag att det är en gammalmodig och föråldrad lag. Lagstiftningen har inte riktigt hängt med teknikutvecklingen. Det handlar framför allt om internet, men det finns även oklarheter inom andra områden, som automatspel. Det är bra att lagen nu ses över av spelutredningen.

Jan Nyrén har redan avslöjat en hel av innehållet i utredningen. En av de stora nyheterna är förslaget att utländska aktörer ska kunna agera på den svenska spelmarknaden genom att köpa licenser.

Vad anser du om förslaget med licenser?

– Jag tycker att det finns flera frågetecken omkring hur ett sådant system skulle fungera i praktiken. Ett är om antalet licenser skulle vara begränsat. Det känns ju ganska konstigt om staten skulle dela ut tio licenser och sedan säga nej till den elfte sökande, även om det bolaget är minst lika lämpligt som de andra att bedriva spelverksamhet.

En av de svåraste frågorna som spelutredningen har att ta ställning till är blockering. För att det ska vara möjligt att införa ett system med licensiering så måste det vara möjligt att blocka IP-adresser och stoppa betalningar till olicensierade spelbolag.

Bengt Palmgren hoppas att utredarna kommer att förslå en blockering.

– Jag ser en blockeringsfunktion som en nyckel till att lagar och regler på spelområdet över huvud taget ska kunna fungera. Det måste finnas ett skydd, det finns det inte i dag.

Ser du några juridiska problem med att blockera otillåtna spelbolags aktiviteter?

– Syftet med hela spelregleringen är givetvis avgörande för att bedöma om det finns några juridiska problem med blockeringsåtgärder. Åtgärder som införs för att säkra de skyddsintressen som är grunden för den svenska regleringen skulle stärka det svenska spelmonopolet utifrån ett EG-rättsligt pespektiv. Jag tycker att det är väsentligt att en ny svensk spellagstiftning innehåller kontrollåtgärder och sanktionsmedel som fungerar även i en digital miljö.

Vad mer hoppas du kommer ut från spelutredningen?

– Jag hoppas att utredningen föreslår att alla spelbolag som verkar mot svenska konsumenter ska följa av det svenska regelverket och att det införs rejäla sanktioner. Dagens sanktionsmöjligheter är alldeles för tunna.

Vilka sanktionsmöjligheter vill du se?

– I dag kan Lotteriinspektionen kräva åtgärder mot vite, men det räcker inte. Vi behöver kraftigare och snabbare sanktioner. Besluten bör dessutom var interimistiska, så att de börjar gälla omedelbart när de tas, även om ett slutligt avgörande kommer senare.

Varför är det viktigt att besluten börjar gälla omedelbart?

– Lotteriinspektionen saknar i dag möjlighet att bestämma att ett vitesbeslut ska börja gälla omedelbart, det vill säga i vänta på att det vunnit laga kraft. Det gör att det ofta lönar sig ekonomiskt att bryta mot reglerna, och hela sanktionssystemet blir då ganska uddlöst.

Har du några mer tankar om spelutredningens kommande förslag?

– Som jag har uppfattat det kommer utredningen att göra en uppdelning mellan farliga spel och mindre farliga spel. Det som är farliga spel ska då drivas i kontrollerade former av till exempel Svenska Spel. Det är bra att utreda men jag är osäker på om det går att skriva en lagreglering utifrån den sortens definitioner.

Spelutredningen sägs vara en reaktion på att EU-kommissionen hotat att stämma Sverige för det så kallade spelmonopolet, som enligt motståndarna strider mot EG-föredraget.

Anser du att det juridiskt finns några tveksamheter omkring det svenska spelmonopolet?

– I den svenska debatten förs det fram helt olika uppfattningar om detta. Som jag ser det har frågan prövats av Regeringsrätten vid två tillfällen. I båda fallen kom domstolen fram till slutsatsen att den svenska spelregleringen är förenlig med EG-rätten. En del monopolmotståndare tycks mena att EG-föredraget föreskriver någon form av absolut rörlighet av tjänster utan möjlighet till undantag. Det är en missuppfattning. Monopol och spelmonopol är tillåtet, det har slagits fast i flera domar i EG-domstolen. Sedan är det ju den där eviga diskussionen om vad som är det främsta syftet med det svenska spelmonopolet, att tjäna pengar eller de sociala hänsynen.

Det finns ett par uppmärksammade rättsfall som handlar om spelmonopol, om och när intresset att tjäna pengar är större än behovet att skydda medborgarna.

Ett av dessa är Gambellimålet, som tog upp frågan om huruvida Italiens spelmonopol stred mot EG-föredraget. Bakgrunden var att en grupp privata aktörer, bland andra Piergiorgio Gambelli, bedrivit privat vadslagning på internet för en engelsk bookmakers räkning. Verksamheten hade stoppats av italiensk domstol. EG-domstolen konstaterade då att inskränkningar av den fria rörligheten av tjänster är tillåtna om de avser att skydda konsumenterna. Däremot är de inte tillåtna om syftet enbart är att generera pengar till statskassan.

Bengt Palmgren anser inte att dessa rättsfall har någon större bäring på svenska förhållanden.

– De har använts av jurister på lite olika sätt men de är inget som påverkade hur vi ser på det svenska spelmonopolet.

Spelbolaget Unibet var dock inte sent att utnyttja läget då Gambellidomen föll, utan valde att tolka den som att nu var det fritt fram att marknadsföra sig i svenska medier. Staten svarade med att förbjuda svenska medier att införa annonser från Unibet, vilket i sin tur resulterade i att Unibet stämde staten.

Drygt fyra år senare, efter turer i tingsrätten, hovrätten, Högsta domstolen, EG-domstolen och tillbaka igen, ligger de väckta frågorna numera i något slags rättsligt moment 22.

Unibet marknadsför sig fortfarande i svenska medier.

Är Unibets agerande ett exempel på att man kan använda juridiken för att uppnå sina syften?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror inte att Unibet kommer att lyckas ta sig vidare den här vägen.

Hur tycker du Svenska Spels konkurrenter agerar i förhållande till gällande lagar och regler?

– Jag har ingen bestämd uppfattning om detta. En del utnyttjar dagens brister i lagstiftningen medan andra valt att tolka reglerna utifrån spelpolitikens övergripande syfte. Samtidigt måste också politiker agera när de ser att systemet inte fungerar. Annars signalerar de ju att läget är okej.

På Svenska Spel finns det i dagsläget sex bolagsjurister som alla sitter på kontoret i Sundbyberg och av vilka Bengt Palmgren alltså är en.

– Vi har vuxit med en jurist per år sedan jag började år 2000.

Är spel en juridikintensiv verksamhet?

– Ja, det måste man nog säga att det är. Det finns en del spelbolag ute i världen som delar upp det juridiska arbetet mellan regulatoriska frågor och affärsinriktade frågar. Jag har valt att inte göra det eftersom jag anser att de går hand i hand. Det gör att det ibland blir väldigt intensivt och tufft att hinna med.

På vilket sätt arbetar juristerna med affärsverksamheten?

– Vi blir väldigt mycket anlitade av produktutvecklarna, vilket jag tycker är roligt. Det kan naturligtvis bero på att vi bedriver en tillståndspliktig verksamhet men jag har också som mål att vi ska jobba så nära affärerna som möjligt, så att vi verkligen kan produkterna.

Bengt Palmgren berättar att varje jurist ansvarar för var sitt affärsområde och deltar aktivt i dess möten.

– Det gäller att hela tiden vara med i verksamheten och att vara proaktiv gentemot affärsenheterna.

Bengt Palmgrens juristteam hanterar de flesta juridiska frågor själva.

– Målet är att vi med dagens styrka ska vara självförsörjande, men vi processar inte själva och vi har ingen expert på konkurrensfrågor, så det får vi köpa in vid behov.

Spelar du själv?

– Ja, mina favoritspel är Triss i butik och Lotto på nätet.

Det vore förmodligen snudd på tjänstefel av Svenska Spels chefsjurist att svara nekande på den frågan.

Margaretha Levander

redaktion@affarsvarlden.se

____________________________________________________________

Högsta vinsten: 150 kr

Ålder: 56.

Familj: Hustrun Maria och barnen Rasmus 18, Jonatan 16, Filip 10.

Karriär: Stockholms universitet (jur kand 1977), tingstjänstgöring Västerviks tingsrätt (1979-1981), koncernjurist i Posten (1981-1984 och 1990-1997), chefsjurist Banco Finans (1984-1990), bolagsjurist Akzo Nobel AB (1997-2000), chefsjurist Svenska Spel (2000-)

Intressen: Musik, familjen, löpning, och fritidsstället på södra Gotland.

Högsta vinsten: 150 kronor på Triss.

____________________________________________________________

Har 55 procent av spelmarknaden

Svenska Spel ägs till 100 procent av staten och bildades den 1 januari 1997 genom en sammanslagning av Tipstjänst och Penninglotteriet. Bolaget har en marknadsandel på 55 procent av den svenska reglerade spelmarknaden. Till skillnad från privatägda och utländska spelbolag på marknaden kontrolleras Svenska Spels verksamhet av Lotteriinspektionen.

Den statliga regleringen av spelmarknaden har gjort att endast ett fåtal aktörer får bedriva spelverksamhet. Förutom de statliga bolagen har ett antal aktörer som ATG och IOGT-NTO fått tillstånd från Lotteriinspektionen eller regeringen.

Trots regleringen förkommer det konkurrens i form av utlandsbaserade spelbolag som erbjuder spel på internet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.