Moodys: Dryga böter ett hot mot bankerna

Europeiska banker har från 2012 till 2018 bötfällts med sammanlagt motsvarande 16 miljarder dollar avseende brister när det gäller penningtvätt och handelssanktioner. Det konstaterar Moodys i en rapport där det uppges att bankerna står inför finansiella, operationella och varumärkesmässiga risker i takt med att fler undersökningar genomförs.
Moodys: Dryga böter ett hot mot bankerna - swedbank-danske-700_binary_6953698.png

Amerikanska myndigheter står för över 75 procent av bötesbeloppen. USA utreder nu Danske Bank som har erkänt vissa brister när det gäller arbetet mot penningtvätt i Estland. Swedbank undersöks också för svaga kontroller kring penningtvätt i Baltikum, samtidigt som det pågår preliminära undersökningar av andra nordiska banker.

Italiens centralbank har även funnit brister i ING:s italienska bankverksamhet, noterar kreditvärderingsföretaget.

I vissa fall under senare år har tillsynsmyndigheter erbjudit banker tidsfrister under vilka de måste förbättra sitt risk- och styrningsarbete.

”Detta innebär i regel ihållande, omfattande investeringar i regelefterlevnad och operativa funktioner. Även om det är positivt för kreditbetygen kan det slå mot bankernas lönsamhet”, säger Sean Marion som är chef vid Moodys.

Europeiska tillsynsmyndigheter beslutar nuförtiden om större sanktioner än tidigare, noterar Moodys med hänvisning till att nederländska ING fick böter på 915 miljoner dollar i september.

De flesta böter har hittills varit lägre än de berörda bankernas årliga intjäning före skatt, men böter förblir ett kostsamt hot mot bankerna, anser Moodys.

Kreditvärderingsföretaget bedömer att Danske Bank, som har vidtagit vissa förberedande åtgärder i kölvattnet av utredningarna mot bolaget, kan hantera en måttligt stor initial bot, men att banken trots allt är exponerad mot risken för ett eventuellt mer allvarligt straff.

När det gäller Swedbank konstaterar Moodys att den senaste tidens händelseutveckling kring banken är negativ med anledning av risker för granskningar, sanktioner och varumärkesskada.

”Även om Swedbank, som en av de största kontorsbankerna i Sverige och Baltikum, är högt kapitaliserad och lönsam, och därmed motståndskraftig mot chocker, gör det tunga beroendet av marknadsfinansiering banken känslig inför skiften i investerarnas sentiment”, framhåller Moodys.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.