Moodys: Hela fordonsbranschens marginaler måste upp

Världens största fordonstillverkare, Toyota, sänks till negativa från stabila utsikter av Moodys, enligt en uppdatering från kreditvärderingsföretaget. Det är på lönsamhetspunkten skon klämmer - trots att Toyota är bättre än genomsnittet i branschen. I det finstilta indikerar Moodys samtidigt att fler och fler aktörer nu får svårt att försvara sina betyg.
Moodys: Hela fordonsbranschens marginaler måste upp - toyota-700_binary_6984372.jpg

Japanska Toyota får betyget AA3 upprepat parallellt med utsiktssänkningen, framgår av uppdateringen. Marginalerna måste nu komma upp för hela branschen, skriver Moodys.

Flera megatrender ligger Toyota så väl som branschen i fatet inför de förändringar som nu måste genomföras i riktning mot elektrifiering, utsläppskrav och självkörandeutveckling, något som kräver starkare nivåer av lönsamhet för att väga upp för de osäkerheter omvälvningen medför.

”Toyotas lönsamhet är bättre än sektorkollegornas, men med detta taget i akt är marginalen för hela fordonsbranschen generellt för svag och bolagen är på det stora hela just nu illa positionerade för deras betyg”, skriver Moodys.

Balansräkningen och kassan är dock samtidigt stark hos Toyota, vilket ligger till grund för det upprepade kreditbetyget. Detta är dock något som kan komma att påverkas om inte lönsamheten stärks. Branschens investeringsbehov mot forskning och utveckling väntas fortsätta vara en tung post på väg in i den nya eran.

Samtidigt har den globala bilförsäljningen gått knackigt och väntas inte lyfta väsentligt de närmaste åren, vilket vilar som ännu ett ok över branschens aktörer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets