Morgan Stanley: Då sänker Riksbanken räntan

Trots att sommarens data överraskade på uppsidan och inflationsförväntningarna är stabila tror Morgan Stanley att Riksbanken fortsatt kommer att fokusera på nedåtriskerna.
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I nästa vecka lämnar Riksbanken sitt nya räntebesked. Morgan Stanley skriver i en analys att räntan lämnas oförändrad denna gång, men att det är troligt att Riksbanken går tillbaka till minusränta under 2021.

I sin analys pekar Morgan Stanley på att sommarens data har sett starkare än väntat ut. Såväl BNP som inflationen och arbetslöshetssiffrorna har på senaste kommit in över förväntan. Med detta i bagaget tror Morgan Stanley att Riksbanken höjer prognoserna nästa vecka.

Dock kommer framtida besvär på arbetsmarknaden och en avtagande tillväxt att trycka ner inflationsförväntningarna och driva Riksbanken att agera, skriver investmentbanken, som fortsatt tror på en räntesänkning i början av nästa år.

”Vi tror att Riksbanken kommer att uttrycka sig försiktigt och betona nedåtriskerna. Vi håller fast vid vår tro på en räntesänkning under 2021, då vi förväntar oss en försvagning i återhämtningen och sänkta inflationsförväntningar”, skriver Morgan Stanley.