Morgan Stanley: Gruvbolaget gynnas av en svagare krona

Tillväxt till låg risk, snabb skuldminskning och en sund kapitalfördelning hjälpt av bland annat svagare valutor borgar fortsatt för övervikt i gruvbolaget, menar Morgan Stanley.

Dessutom handlas aktien med en rabatt sett till sina sektorskollegor. Det skriver Morgan Stanley i en analys daterad 6 oktober.

Morgan Stanley anser att uppsidan på Bolidens intäkter är undervärderad då rådande konsensus inte tagit hänsyns till en svagare krona, rörliga basmetallpriser och stigande kopparbehandling och raffinering. Banken spår en fortsatt nedgång i den svenska kronan, som har fallit med 8 procent sedan starten av Q3, vilket gynnar Boliden då 80 procent av kostnaderna är i svenska kronor och euro medan intäkterna kommer i dollar.

För varje 5-procentig nedgång i SEK estimerar banken att Bolidens ebitda och vinst per aktie uppgraderas med 9 respektive 15 procent för 2015.

För att reflektera den förväntade prisutvecklingen för SEK/USD och köpet av den finska gruvan Kylylahti justerar Morgan Stanley upp målkursen med 12 procent till 127 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas.

Då Bolidens investeringar minskar väntas intäkterna räcka till utdelning, en minskning av nettoskulden genom ebita till en nivå under målet på 20 procent 2015, samt ge utrymme för investeringar i förvärv.

“Vi ser investeringsmöjligheter i bolagets existerande tillgångsportfölj och den starkt prospektiva nordiska regionen. Bolidens historiska kapitalfördelning – att ha en sund balansräkning, dela ut en tredjedel av nettovinsten till aktieägarna och investera i lågrisk tillväxt – är också uppmuntrande”, skriver banken som samtidigt ser att Boliden kan komma att presentera mer information rörande eventuella investeringar på kapitalmarknadsdagarna 10-11 november.

Riskfaktorerna för Morgan Stanleys case är samtidigt en stigande krona, ett misslyckande i att förbättra prestandan i smältverket Rönnskär och oförväntade driftinvesteringsbehov.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.