Morgonens nyheter
DAGENS NYHETER
Elpriserna halverade på en vecka Elpriset har nästan halverats på den nordiska kraftbörsen sen förra måndagen. Då var det genomsnittliga dygnspriset för Sverige 104 öre/kWh. I dag ligger det på 55 öre/kWh.
– Förklaringen är att det har blivit mycket mildare och att elförbrukningen därför är betydligt lägre i hela Norden. Dessutom är väderprognosen för de närmaste dygnen en mycket blöt prognos, säger Per-Olof Granström, marknadschef på branschorganisationen Svensk Energi
EU prisar Sveriges ekonomi EU ligger fortfarande efter USA på flera viktiga ekonomiska områden. För att uppnå målet att bli världens starkaste ekonomi 2010 måste takten i reformer trappas upp, enligt EU-kommissionen. Men Sverige får beröm för sina insatser.
– Sverige, Danmark och Finland framstår som något av mönsterbarn i EU-kommissionens rapport.
De nordiska länderna är enligt kommissionen föredömen i skapandet av en modern och kunskapsbaserad ekonomi.
– Ett slående faktum är med den frekvens som vissa länder dyker upp om och om igen bland de tre länder som har lyckats bäst, Sverige, Finland och Danmark tillhör framför allt dessa. Det är i dessa länder som djupa och lyckosamma reformer hade genomförts redan före Lissabondeklarationen, skriver kommissionen.
FINANS VISION
Varning för rallyt i telekomaktierna Ericsson rusade uppåt med 8 procent i går och har stigit med 39 sedan årsskiftet. Men nu varnar analytiker för telekomrallyt.
– Det kan vara dags att sälja snart, säger en analytiker till FV.
Positiva nyheter från Alcatel bidrog till att lyfta Ericsson-aktien under tisdagen. Men det är inte många som tror att det här är början på en ny och positivare trend, tvärt om tror man att även det här året blir trist för telekomtillverkarna på systemsidan.
– Jag tror inte det indikerar en återhämtning för branschen, sade franska Alcatels vd Serge Tchuruk under en telefonkonferens igår
SVENSKA DAGBLADET
Sverige lockar allt färre investeringar EU-länderna minskade sina direktinvesteringar i Sverige under förra året medan USA och Norge ökade. Det visar Riksbankens statistik för de första nio månaderna 2002.
Total räknar banken med att de utländska direktinvesteringarna kommer att hamna kring 90 miljarder kronor för helåret. Jämfört med året innan var direktinvesteringarna 40 procent lägre. I huvudsak består direktinvesteringarna av företagsköp och därför kan ökningarna för USA och Norge spåras till ett par större affärer – köpen av Esselte och Skandia Asset Management.
DAGENS INDUSTRI
Uppror mot Gates Sveriges största myndigheter är irriterade på Microsofts monopoltakter. Nu utreder Statskontoret hur statens jättar kan börja använda Linux och öppen standard. Utredningen är inte klar, men en rundringning visar att flera myndigheter redan har bestämt sig. De vill ersätta Microsofts program med öppna system.
– Jag tror att det sker en förändring och att de flesta i den här gruppen är intresserade av att kapa sina it-kostnader på det här sättet, säger Roland Röhden, it-chef på Rikspolisstyrelsen.
– Förändringen av Microsofts licensvillkor har fått oss och de flesta andra myndigheter att vakna. Jag är övertygad om att it-situationen hos oss ser annorlunda ut om tre år, säger han.
Jomeds VD avgår efter nya skandaler Det svenskägda medicinteknikföretaget Jomed är med rasande fart på väg mot undergång. Mer redovisningssjabbel eller fusk har framkommit, och bolaget får svårt att klara långivarnas krav. VD Tor Peters lämnar sin post med omedelbar verkan.
Aktien störtdök i går 70 procent på Zürichbörsen.
Från toppen under slutet av år 2000 har aktien därmed tappat 97 procent. Jomed har redan fått epitetet “mini-Enron” på den schweiziska marknaden. Skandal efter skandal rullas upp i det tidigare så uppskrivna medicinteknikbolaget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.