Morgonens nyheter i korthet

Börsen för skakig för riskkapitalet. Misnöjer jäser på Enskilda. Läs vad vi hittade i morgonpressen.

DAGENS INDUSTRI Börsen för skakig för riskkapitalet Riskkapitalbolagen väntar på det rätta marknadsklimatet för att ta sina investeringar till börsen. Trots den senaste tidens kursuppgångar bedöms läget dock för osäkert. ”Det är fortfarande inte tillräckligt stabilt för att man ska kunna säga att det är en optimal tidpunkt för att prissätta bolag. Börsen är fortfarande för slagig”, säger Anders Hultin, partner på Nordic Capital.

Bonusbomb på Enskilda Missnöjet jäser bland mäklarna på investmentbanken Enskilda Securities. Majoriteten av de anställda i Sverige fick sin bonus mer än halverad i fjol. Stora delar av den gemensamma bonuspotten kommer i stället att betalas ut till personalen i Norge, enligt uppgifter till DI. “Många anställda är förbannade. Om arbetsmarknaden hade sett bättre ut hade Enskilda drabbats av massavhopp på grund av det här”, säger en av DIs källor.

”Telia klarar konkurs i Williams” Telias VD Marianne Nivert tror att Telia kan parera en konkurs för den amerikanska partnern Williams Communications. Även efter en konkurs räknar Telia med att kunna fortsätta att nyttja Williams nät över hela USA. ”Jag ser att vi har en begränsad exponering i det här fallet. Om det värsta händer, det vill säga konkurs, kommer en konkursförvaltare in och det vore ju märkligt om allt stängdes av. Och om nätet säljs finns det ju ett värde i att det finns en kund”, säger Marianne Nivert.

SVENSKA DAGBLADET

Clas Ohlson vår nya folkaktie Trenden att börsbolagen får allt färre ägare fortsätter. Bland de 100 största börsbolagen har ungefär två av tre fått färre ägare det senaste halvåret. Ett lysande undantag är i Clas Ohlson, där antalet ägare ökat med drygt 3 000 till 14 358, en uppgång med hela 28 procent. De nya ägarna har all anledning att vara nöjda; sedan halvårsskiftet och fram till i dag har aktien stigit med nära 50 procent. Samtidigt noterar varuhusen ständigt nya försäljningsrekord.

Brott lönar sig inte för börskurserna Karteller, mutor, bedrägerier, diskriminering och andra ljusskygga aktiviteter straffar sig i form av fallande börskurser. Det framgår av en examensuppsats från Handelshögskolan i Stockholm där man granskat kurseffekterna av 39 oetiska företagshandlingar mellan 1995 och 2001. Studien visar att oetiska handlingar leder till ett börsfall på i snitt 5,6 procent samma dag som handlingen avslöjas och att kursfallet är bestående under månaden efter uppmärksammandet. ABB:s kursfall dagen för pensionsavslöjandet stämmer väl överens med det snittet; aktien föll med 5,7 procent den 13 februari.

DAGENS NYHETER

Fortsatt tungt för ABB ABB:s VD Jörgen Centerman leder ett bolag med en närmast ointaglig uppförsbacke framför sig. Det anser utomstående bedömare, som tror att det blir svårt för Centerman att styra upp verksamheten. Att han lyckas sänka skuldsättningen och höja resultatet markant till år 2005, som utlovat, är det få som tror på. ”Jag vågar inte räkna med att målet ska nås”, säger Johan Sivander, analytiker på Nordea Securities. ”Ofta är stora omorganisationer lättare sagt än gjort att genomföra. Det tar tid och det är inte alltid omorganisationerna går som de ska.”

Schweiz inför Lex Barnevik Det schweiziska parlamentet röstat ja till en Lex Barnevik. Kravet innebär att löner och ersättningar för ledningen i börsbolag ska vara offentliga in i minsta detalj. Beslutet innebär att regeringen får i uppdrag att ta fram ett sådant lagförslag. Avgörande var att schweiziska populistpartiet SVP efter avslöjandet av ABB-pensionerna beslöt att rösta ja.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight