Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Handelsbankens pensionärer torskar miljarder. Pressen ökar på Stenbecksledningen. Detta hittade vi i morgonpressen.

DAGENS INDUSTRI

Pressen ökar på ledningen. Det var långt ifrån “business as usual” i Stenbecks högkvarter på Skeppsbron i Stockholm under onsdagen. Medan flera av sfärbolagen fortsatte att pressas på Stockholmsbörsen formerade sig Stenbeckdirektörerna inför dagens styrelsemöten, där nya styrelseordförande ska väljas i sex bolag. “Det är första gången som jag inte har en aning om vad Lars-Johan har för sig. Jag vet bara att han inte kommer att komma in på kontoret i dag och att han är oanträffbar per telefon”, sa Tele 2-chefen Lars-Johan Jarnheimers sekreterare på onsdagen.

SHB:s pensionärer har förlorat 2,7 miljarder. Handelsbankens personalstiftelse Oktogonen har drabbats hårt av börsnedgången. På ett år har 2,7 miljarder kronor gått upp i rök. Det innebär att Handelsbankens riktiga trotjänare får drygt 400.000 kronor mindre i pension. “Personalens vinstandelar har minskat i värde, men vi har ändå klarat oss bättre än index”, säger Stellan Borgh, vice ordförande i Oktogonen.

NCC tog glädjeskutt. Byggbolaget NCC gladde marknaden på onsdagen. Till följd av kostnadsbesparingar och fastighetsförsäljningar förbättrade alla affärsområden rörelseresultatet, med undantaget Norge. Det blev ett glädjeskutt för aktien som steg 4 procent till 62,50 kronor. “Förutsättningarna för att vi ska överträffa prognosen om ett resultat före skatt på minst 1 miljard kronor är goda”, sa NCC VD Alf Göransson vid onsdagens presskonferens som ägde rum i Hammarby sjöstad i Stockholm.

FINANSVISION

Millicom gökungen i Stenbeckssfären. Jan Stenbecks företagsimperium blir tråkigare och mer försiktigt efter grundarens död. Men oron för att gruppens bolag ska dra med varandra i en djup finansiell kris är överdriven, menar analytikerna.

Landstinget i Stockholm förlorar 4,2 miljarder. Stockholms läns landsting kommer under 2002 att göra ett underskott på 4,2 miljarder kronor. Det är ett medvetet politiskt drag från moderaterna för att tvinga bortlandstingens utjämningssystem. Men agerandet kan resultera i en skattechock för stockholmarna.

SVENSKA DAGBLADET

Bredbandsbolaget sätter press på Telia. För första gången blir det möjligt för privatpersoner att säga upp det fasta abonnemanget hos Telia och ändå fortsätta ringa med den vanliga telefonen. Det blir effekten av att Bredbandsbolaget nu drar igång med IP-telefoni i Sverige. Det gör att den som har tillgång till företagets nät kan koppla in sin telefon den vägen och i stället via datanätet fortsätta ringa precis som förut.

Arbetskraft utifrån redan här. Den omdebatterade arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU är redan ett faktum. Sedan 1997 har över 120 000 tillfälliga arbetstillstånd beviljats. Flest är polacker, amerikaner och litauer.

DAGENS NYHETER

Auktioner ska ge högre sparränta. Handla direkt med staten och få högre ränta. Det är Riksgäldskontorets nya lockrop till räntesparare. Den som kan satsa 25 000 kronor och med får samma räntor som de stora institutionella placerarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.