Morgonens nyheter i korthet

Mobilförsäljningen rasar och Pharmacia höjer tempot. Läs morgonens nyheter, avskrivet från papper.

DAGENS INDUSTRI

Blankt nej till Akelius Det blåser upp till strid om makten i fastighestbolaget Mandamus. Nye storägaren Roger Akelius förslag att slopa utdelningen får mothugg från LRF med 17 procent av rösterna i bolaget. ”Vi har ingen anledning att ompröva vår framgångsrika strategi”, säger LRFs VD Leif Zetterberg, ordförande i Mandamus.

SAS hotas av miljonböter EU-kommissionen kommer i nästa vecka att bötfälla SAS och Maersk Air för kartellbildning, uppger EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt. Kommissionen anser att företagen genom ett avtal har delat upp marknader mellan sig i syfte att begränsa konkurrensen och i strid mot EU:s konkurrensregler.

Spendrups chansning gick hem Familjen Spendrups beslut att köpa ut sitt bryggeri från börsen visade sig vara ett lyckokast. Den varma sommaren har gjort att bryggeriet går för högtryck. ”Så här långt i år ser det riktigt bra ut”, säger Jens Spendrups.

FINANSTIDNINGEN

Hassan höjer tempot. Efter succén med Celebrex i USA vill Pharmacias vd Fred Hassan erövra resten av världen. Läkemedlet mot ledgångsreumatism och närbesläktade preparat ska stå för hälften av bolagets tillväxt under de kommande åren, säger Fred Hassan i en intervju med Finanstidningen. ”Vårt mål är att öka Celebrexförsäljningen ordentligt under de kommande åren. Troligtvis kommer vi att hamna över 3 miljarder dollar redan i år”, säger Fred Hassan.

Ericssonhandel flyttar til Sverige En allt större del av handeln med Ericsson-aktier flyttar från Nasdaq-börsen till Stockholmsbörsen. Kursfallet kan bidra till utvecklingen, tror analytiker. Under första halvåret 2001 omsatte Ericsson fyra B-aktier på Stockholmsbörsen för varje depåbevis som handlades på Nasdaq. Nasdaqs andel av den sammanlagda handeln i Stockholm och USA var 19,6 procent – en minskning med 8,5 procentenheter sedan föregående halvår och hela 16,7 procentenheter mindre än första halvåret 2000.

SVENSKA DAGBLADET

Enligt siffror från marknadsanalysföretaget Gfk har tillväxten för försäljningen av mobiltelefoner varit negativ under både mars, april och maj. I maj minskade försäljningen med 20 procent jämfört med maj år 2000. Telefonkedjan Geab har sett sin försäljning av mobiltelefoner falla markant under årets två första kvartal. Daniel Lindholm, marknadschef på Geab, uppskattar att försäljningen hittills i år gått ner med mellan 20 och 25 procent. Nu sätts hoppet till GPRS-lanseringen i höst.

Brott pressar småföretag Över 80 000 småföretag drabbas av brott under ett år. Det kostar företagen över 6,7 miljarder kronor. Majoriteten av företagen anser att det statliga skyddet är för dåligt. Privata bevakningsföretag blir allt vanligare, enligt en undersökning från Företagarnas Riksorganisation, FR.

DAGENS NYHETER

Rekordmånga dör på jobbet Varje dag dör omkring 3.300 personer i arbetsolyckor eller arbetsrelaterade sjukdomar runt om i världen. Det är 100.000 i månaden. Två personer per minut. ”Det är den officiella statistiken. Förmodligen är det dubbelt så många”, säger Jukka Takala, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på ILO, International Labor Office, i Genève.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.