Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Rekordlyft för utdelningar. Miljardregnet över aktieägarna är ingalunda slut bara för att konjunkturen tycks gå mot sämre tider. Bokslutsperioden börjar på allvar nästa vecka och utdelningarna från börsens 50 största bolag väntas tillsammans uppgå till 87 miljarder kronor i år. Det är 26 procent mer än i fjol då 69 miljarder kronor flöt från börsbolagen till aktieägarna.

Adera lägger ned kontor i Stockholm.. Internetkonsulten Adera lägger ned kontoret på Stureplan i Stockholm. Ledningen håller stormöte under fredag. Nedläggningen av kontoret, som länge dragits med svåra lönsamhetsproblem, är en del av det åtgärdsprogram som nygamle VDn Rolf Jansson har färdigt inom kort.

FINANSTIDNINGEN

Storföretagen bjuds in till 3G-diskussion. Operatörerna bjuder nu in storföretagen för att gemensamt utforma nya affärsmodeller kring 3G-näten. De är redo att dela med sig av intäkterna som företagens kunder genererar. Fredrik Berglund, VD för Tele2, och sträcker ut en hand till Föreningssparbanken. “Vi kan inte skapa allt innehåll själva, så självklart ska Föreningssparbanken få betalt om de skapar tjänster som ökar trafiken i vårt 3G-nät. Jag räknar med att vi skapar den typen av affärsmodeller med både affärs- och konsumentsidorna. Min fasta åsikt är att vi ska fungera som en brygga mellan kund och innehållsleverantören.”

Japanska i-mode på väg till Norden. Den japanska succén i-mode är nu på väg till Europa. Mobiloperatören NTT Docomo söker nu partners för lanseringen i bland annat Norden. Först ut blir NTT Docomos europeiska samarbetspartner KPN, som japanerna äger 15 procent av. De bildar ett nytt separat bolag för att exploatera i-mode i Europa med ägarandelarna 25 respektive 75 procent. De pumpar in 445 respektive 800 miljoner kronor, totalt 1,25 miljarder. KPN Mobile finns själva i Holland, Belgien, Tyskland och England. Partners för i-mode söks även i norra Europa och Sverige. “Vi avser att vara heltäckande i Europa med i-mode, och Skandinavien är en del av Europa. Det här är ett öppet samarbete och alla som vill får vara med”, säger KPN:s representant Carla van Lomwell.

SVENSKA DAGBLADET

Snart enklare att ringa billigt. Snart skall förvalskunderna inte behöva slå ett riktnummer för att ringa lokalt med förvalt bolag. För Telia innebär det en ny motgång och risk att förlora miljardbelopp till konkurrenterna. I dag beslutar Post & Telestyrelsen att även lokalsamtalen (samtal utan riktnummer) skall ingå i förvalet för fast telefoni, erfar Näringsliv. Ändringen i myndighetens förskrifter väntas träda i kraft den 2 februari 2002. Telia har stretat emot och ursprungligen var det meningen att ändringen skulle ske den 15 juni i år.

Dags att börja synas mer för HI3G. HI3G förhandlar med flera andra företag som är intresserade av att satsa på nästa generations mobiltelefoni, 3G, i Sverige. Genom samarbete kan HI3G sänka sina investeringskostnader markant. Det uppger Björn Svedberg, tidigare Ericssonchef och numera ordförande för HI3G, det bolag som fick en av de fyra svenska 3G-licenserna. Men vilka samarbetspartner det handlar om vill Björn Svedberg inte säga ett knyst om. ”Jag vill bara betona att det inte behöver vara någon av de andra licenstagarna”, säger Björn Svedberg när HI3G äntligen börjar lätta på förlåten.

DAGENS NYHETER

Villaägare väljer el före dyr olja. De höga oljepriserna har fått allt fler att värma sina hus med el i stället för olja. Den ökade eluppvärmningen går helt emot den svenska energipolitiken och ökar risken för brist på el vid en riktig köldknäpp.

LO-ekonom berömmer Riksbanken. Riksbanken har blivit löntagarnas bästa vän. Det anser LO-ekonomen Dan Andersson och visar därmed på en förändrad attityd gentemot penningpolitiken. LO och dess ekonomer brukar höra till Riksbankens starkaste kritiker, framför allt när räntehöjningar är i görningen. Men nu tar LO-ekonomen Dan Andersson tillbaka stora delar av kritiken: ”LO-ekonomerna har haft fel som i tio års tid har skällt på Riksbanken. Riksbanken är löntagarnas bästa vän just nu. Det är låginflationspolitiken som gjort att vi får högre reallöneökningar än tidigare. Sverige lever nu i en global ekonomi med högt omvandlingstryck och fungerande arbetsmarknad. Njut av det här”, säger Dan Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.