Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI George Soros vill ha reglerad marknad efter jätteförluster på IT. Sommaren 1999 var finansmagnaten George Soros övertygad om att IT-kraschen var nära förestående. Därför blankade han stora aktieinnehav i internetbolagen. När den kraftiga uppgången följde under hösten tvingades han täcka sina positioner med enorma förluster som följd. “Jag förblev övertygad om att kraschen måste komma, men jag hade inte råd att följa min övertygelse”, skriver Georges Soros i ett exklusivt inlägg i Dagens Industri. Medan internetboomen pågick tycktes inget kunna spräcka bubblan. Få internet- och dotcomföretag var lönsamma, men investerarna tycktes inte bry sig. De såg antalet kunder eller användare som grund för att värdera internetaktier. Huvudfrågan blev att dra in kapital, inte att göra vinster.
De startar ny börs. De fem största oberoende nätmäklarna för diskussioner om att starta en egen börs för sina kunder, oberoende av OM Stockholmsbörsens system. “Det skulle innebära betydligt lägre rörliga kostnader för oss nätmäklare”, säger Nicklas Storåkers, VD för HQ.se. “Det är ingen hemlighet att OMs transaktionsbaserade avgiftsstruktur gynnar mäklare vars kunder gör få men stora affärer och missgynnar dem vars kunder gör många små, det vill säga nätmäklarna”, säger Nicklas Stor-åkers.
FINANSTIDNINGEN Helsingfors tar andelar. Helsingforsbörsen tar andelar från Stockholmsbörsen när det gäller aktiehandeln i aktier noterade på båda börserna. Helsingforsbörsen förklarar sina framgångar med att de fått fler mäklarfirmor som medlemmar, att alla aktier på Helsingforsbörsen handlas i euro vilket underlättar för utländska investerare medan Stockholmsbörsen använder svenska kronan, och att handeln söker sig till den börs där handeln är störst från början vilket ger en “god cirkel” eftersom investerarna vill handla där likviditeten är störst. Utvecklingen genomsyras av den historiskt helt fabulösa kursuppgången i Nokiaaktien, som i dagsläget svarar för 70 procent av marknadsvärdet på alla börsbolag noterade på Helsingforsbörsen, Hex.
Storföretag flyr Stockholmsbörsen. Utflyttningen av aktier i stora, fusionerade svenska företag fortsätter från Stockholmsbörsen. Det senaste året har stora delar av handeln i flera av börsens kronjuveler flyttat utomlands tillsammans med huvudkontoret. Färsk statistik från Värdepapperscentralen, VPC, visar att utflyttningen av svenska aktier till börser i utlandet fortsätter. I ABB har de andelen svenskhandlade aktier sjunkit från över 32 procent till 22 procent på drygt ett år. “På lång sikt kan likviditeten på Stockholmsbörsen sjunka om den här trenden håller i sig”, säger Claes-Urban Dackberg, affärsutvecklare på Stockholmbörsen.
SVENSKA DAGBLADET Första avtalet i hamn. Arbetsgivarna inom Almega och LO-förbundet Industrifacket drog i går på sig ledartröjan i årets avtalsrörelse. Då skrevs årets första löneavtal under. Det omfattar nära 30 000 anställda inom gummi-, plast och läkemedelsindustrin.
– Det är mycket tillfredsställande att vi nått en lång överenskommelse med rimliga löneökningar. Avtalet blir en betydelsefull riktningsvisare för hela industrin, sade en påtagligt nöjd Göran Trogen, vd för Almega. Nöjd var också Industrifackets ordförande Leif Ohlsson sedan uppgörelsen accepterats av avtalsrådet.
Bredband i elnätet lanseras i höst. Kraftföretaget Sydkraft trappar upp sin satsning på bredband via elnätet. Sydkraft har precis köpt in sig i ett företag som tillverkar elnätsmodem samtidigt knyter man också närmare band med den tyska teknikkoncernen Siemens.
– För dem som bor i villa blir det absolut billigast att skaffa bredband via elnätet. Till hösten kommer vi att lansera tekniken i stor skala, säger Bengt Ekenstierna vd för Sydkraft bredband.
DAGENS NYHETER Många premiepensionsfonder är rena kopian av andra fonder, men till ett betydligt lägre pris. Lagen föreskriver att alla fonder ska vara öppna för alla men flera av fondbolagen har belagt sina fonder med skyhöga avgifter för att stoppa småsparare att spara extra i billiga fonder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.